Logotype för Storfors kommun

Besöksrekord vid Bjurbäckens slussar

- Det här är helt otroligt! Idag har jag slussat 22 båtar, säger Marco De Abreu, som jobbar som slussvakt vid Bjurbäckens slusasr.

Säsongen 2014 ser det ut som att slussarna kan notera ett stort besöksrekord.

Lotta Lloyd, som arrenderar slusscaféet, har sakta men säkert ökat som omsättning och marknadsföringsinsatserna.

- I år verkar det som att det exploderat. Vi har fått yngre besökare med många barnfamiljer, det verkar som att folk i alla åldrar uppskattar det här långsamma sättet att fika och umgås, säger hon.

Runt hela området strosar stora och små. Några ger sig iväg på den lilla vandringsleden längs kanalbanken där man når Källsfallet efter två kilometer, men de flesta tycks njuta i omgivningarna kring själva slusstrappan.

När fem båtar puttrar in för att slussa, blir intresset extra stort.

- Vi har varit på dagstur till Filipstad för att äta och bada. Det här systemet är precis lagom stort och väldigt mysigt, och dessutom har slussvakten sjungit för oss, säger kristinehamnaren Johan Pollack, som har lagt i båten i Lungsund där familjen campar ett par dagar.

- Det finns en bra ramp där, så det är enkelt att lägga i, säger han.

Peter Gustavsson har tagit med systern Ann-Louise Lundin och hennes familj på tur från Karlskoga till Filipstad. Grabbarna Elias, Tobias och Kristoffer tycker att Bjurbäcken är en av resans höjdpunkter.

- Det är jätteroligt att slussa, säger Tobias.

För Peter är det långt ifrån första gången han tar Nimbus 31:an de knappa sex milen mellan Karlskoga och Filipstad.

- Jag brukar ta några vändor varje sommar, det här är ett väldigt fint sjösystem. Det verkar som att det blivit allt mer populärt så man får verkligen hoppas att slussarna fortsätter att vara öppna, säger han.

Borta vid caféet sitter norska Torill och Odd Lund. De är i trakterna för att leta efter Odds farfars farfars torp.

- Han var rallare och föddes 1822, vi har lyckats ta reda på att han bodde vid Lungstorps gård, säger Odd, som gillar platsen för sina rötter.

- Det här är en riktig idyll, säger han.

Och det är precis vad många andra besökare också verkar tycka. I genomsnitt 200 besökare om dagen hittar till slusscaféet, kanoterna har hyrts ut flitigt och husbilparkeringen har haft hög beläggning. Årets nyhet, räckmackan, har haft strykande åtgång.

- Vi köper handskalade räkor från Västkusten i stora lådor, men det tar slut hela tiden. Hittills har det gått åt över 2000 hembakade thekakor från Hyttsjöns hembageri, säger Ruth Petersdottersom är en av tre anställda och som jobbar tredje sommaren i rad.

Till söndagsunderhållningen har besökarna strömmat i stora skaror. Även en regnig söndag kom närmare 200 personer.

På söndag eftermiddag avslutar Lena Dahlman och hennes musikaliska vänner musiksäsongen, men slusscafeet har öppet varje dag, hela augusti ut.

Senast publicerad av Eva Wiklund