Burundi är ett litet Östafrikanskt land, till ytan ungefär lika stort som Småland.
Sammanlagt har lokala Burundihjälpen, som startade i Rudskoga, hjälpt återvändande flyktingar med många miljoner kronor de senaste tretton åren.
En del av pengarna kommer från secondhandbutiken i Storfors som drivs av Frikyrkan.
Det började med ett engagemang från Uno och Jane Gustafsson, som jobbat som missionärer i Tanzania i 20 år. 1972 flydde över en halv miljon flyktingar från inbördeskriget i Burundi till Tanzania.
- 2008 välkomnades flyktingarna tillbaka till Burundi efter många år i UNHCRs flyktingläger i Tanzania, men väl på plats i hemlandet fanns ingen hjälp för dem att få, berättar Uno.
Han fick rapporter om läget från sina kontakter i Afrika, och besökte även själv Burundi vid flera tillfällen.
- Det är ett av världens fem fattigaste länder, och de återvändande blev helt enkelt bara avlämnade. Inga organisationer fanns på plats för att ge hjälp, säger han, och berättar att ett område med 400 000 invånare fick ta emot över 200 000 återvändande.
Hemma i Sverige försökte han få hjälp via någon av alla de stora organisationerna och kyrkorna, men det blev till slut kyrkan i Rudskoga som antog utmaningen. Sedan dess har Burundihjälpen bidragit till mat, kliniker och inte minst till rent vatten för
600 000 människor i flera byar.
- Vi bidrar med pengar via en lokal församling i Mugara. Lokalbefolkningen köper in allt material och letar rätt på källor i bergen där man bygger vattenuttag, sedan gräver man ett två meter djupt dike för hand över långa sträckor ner till byarna, säger Uno.
Han fick själv besöka ett åtta kilometer långt dike som byborna grävt med hackor på bara en vecka. Han förklarar att vattenledningen behöver läggas djupt för att ingen ska frestas att tjuvkoppla en egen källa till den.
- Genom att befolkningen själva bygger dessa vattenledningar och köper in allt material lokalt så kan man också laga de enkla anläggningarna när de går sönder, säger han.
Nere i byarna är ambitionen att ingen ska ha längre än 100 meter till en vattenkran, och hjälpen har inneburit en enorm minskning av sjukdomsfall på grund av förorenat vatten
- 85 procent av patienterna var tidigare sjuka på grund av vattnet. Nu har man resurser att istället vårda människor för andra sjukdomar, säger Uno, och berättar att Burundihjälpen bidrar till sju kliniker i området.
Eero Karppinen visar runt i secondhand-butiken som vuxit de senaste åren. Genom att skänka saker hit eller genom att handla här hjälper man på ett mycket direkt sätt människor till ett bättre liv. De skänkta pengarna går direkt till församlingen i Mugara utan avdrag för administration.
- Varenda insamlad krona går fram. För bara en femtiolapp kan man ge en annan människa rent vatten för resten av hans eller hennes liv, säger Uno.
Öppet i Second handbutiken på Rörverksgatan 6:
Tisdag-fredag kl 12-16 samt lördag kl 12-15.
Information: Kirsi Kotkamaa 073-520 97 45
Senast publicerad av Eva Wiklund