Logotype för Storfors kommun

Barnboksförfattaren Jo Salmson berättar om fantasy i Storfors

FOTO: Cato Lein

På onsdag den 30 oktober kommer barnboksförfattaren Jo Salmson till Storfors bibliotek för att prata om fantasy, drakar och kanske ett och annat monster.

Jo Salmson, eller Catharina Wrååk som hon egentligen heter, har skrivit många populära böcker för barn. De mest kända är kanske böckerna om Tam, tiggarpojken som blir drakriddare. Andra kända och älskade böcker är berättelserna om Häxfolket och Maros resa. Hon har också skrivit faktaböcker om rymden och lättlästa spökhistorier.

Att Jo skriver under pseudonym beror på att hon inte riktigt vågade tro på sig själv från allra första början. Hon jobbade då som förläggare – med att ge ut andras böcker på förlaget Bonner och Carlsen. Hennes egen resa startade den dagen då illustratören Peter Bergting klev in på förlaget och visade några fantastiska fantasyteckningar.

Hon fick genast fart på fantasin och tänkte att det skulle kunna bli en fantastisk bok med rätt text. Hon satte sig framför datorn, inspirerad av de fina bilderna, och ganska snart hade hon skrivit en hel bok. Men eftersom hon inte riktigt hade självförtroende nog för att lämna in manuset till sina kollegor under sitt eget namn, märkte hon pappersbunten med sin mammas flicknamn och ett smeknamn som hon själv haft som liten; Jo Salmson. På så sätt skulle hon undvika pinsamheter både för egen del och för kollegornas ifall manuset inte höll måttet.

Men det visade sig bli en succé, och en början på ett långt författarskap.

Att det blev just fantasy hon började skriva var ingen slump. Ända sedan hennes mamma läste Bilbo och Narnia högt för henne och hennes syskon har hon älskat fantasy. Hon gillar det kittlande äventyret, att man kan hitta på vad som helst och att man kan skriva om viktiga saker som mod, liv och död, orättvisor, ensamhet och mycket annat.

Förutom att Jo berättar om drakar och annat spännande på onsdag, kan unga blivande författare säkert också få några goda tips om att skriva sina egna berättelser!

Tid & plats: Storfors bibliotek onsdag 30/10 kl 13.30. Boka plats via biblioteket 0550-651 94. Författarbesöket riktar sig till barn i låg- och mellanstadieåldern och det är fri entré.

Senast publicerad av Eva Wiklund