Logotype för Storfors kommun

Badsta Camping: Kanot & fiske är populärt på "hemestern"

Många satsar på hemester i närområdet detta år och på Badsta Camping och kanotcentral kan man konstatera att intresset för kanoting occh fiske ökat.

- Så fort det är fint väder strömmar folk till, säger Leif Persson, som dock känner av ett stort tapp när det gäller utländska turister.

Till Badsta kommer det en hel del grupper från bland annat Tyskland en vanlig sommar. Leif ser till att de får uppleva både tystnad, vilda djur, fiske och fina lägerplatser. Men i år är det ingen vanlig sommar även om värmen i juni lockade många till både camping och kanotuthyrning.

- Juni var helt okej, nästan lite högre tryck än tidigare år, men juli blir nog en katastrofmånad, säger han.

Vanligtvis brukar både utländska och svenska turister stanna till en natt på camping på väg norrut i Sverige, men i år saknas även de gästerna.

- Det verkar som att folk kör direkt fram till sitt semestermål, säger han.

På Badsta Camping finns plats för tält, husvagnar och husbilar men också några övernattningsstugor, perfekta för vandrare. Här kan man också hyra båt med liten motor.

- Fiske har blivit väldigt populärt på sista tiden, både med båt och från kanot, säger han.

Vandring är också en aktivitet som ökat stort. Från Badsta Camping kan man vandra åt flera olika håll, bland annat ner till Lunedet och Karlskoga.

Den som vill gå en rundtur med både klippgrottor, fin spång över Lungälvsmossen och fantastisk utsikt kan med fördel gå från Bjurbäcken via Rövarkulorna till Badsta camping, övernatta i stuga och sedan fortsätta till Lungsund eller Furuvik för nästa övernattning innan sista etappen över Lungälvsmossen.

Leif Persson har skjutsservice både för kanotister och vandrare. Det går bra att ställa bilen vid sitt vandringsmål och sedan bli upphämtade och skjutsade till startplatsen.

Campinggården Badsta är navet när det gäller utkörning av kanoter och skjuts av besökare till kanotleder eller vandringsleder. Gården är också en liten oas för vandrare som gärna tar en paus under tak på den stora altanen. Här finns en enkel servering som är öppen alla dagar 08.00- 22.00 framtill den 22 augusti.


FAKTA

  • På Badsta Camping kan man hyra kanot, tält och annan utrustning. Man kan även få hjälp med kartor och skjuts till olika start- eller målplatser.
  • Det finns en rad olika kanotleder i systemet och ett tiotal lägerplatser som kan användas av vem som helst.
  • Båt med 4 hk motor finns också att hyra.
  • Information: 070-683 43 33, www.badsta.se Länk till annan webbplats.

Tips på vandringsturer

Tips på paddelturer

Kanalturen
En mysig och avslappnad tur som tar dig igenom mysiga sjöar och kanaler med möjligheter att stanna till vid fina badplatser, slå läger och grilla. Du slussas genom Bjurbäckens- och Asphyttans kanaler. Tre dagar.

Älvsjöhyttan
Mellan Älvsjöhyttan och Lesjöfors är det så nära vildmark som man kan komma i det här området. Gott om både bäver, älg och rådjur. Här finns även lom, fiskgjuse och häger samt gott om fisk.

Svartälven
Här finns omväxlande natur, fina lägerplatser och kombinationen av både älv och sjö. Bra fiskevatten och även chanser att se
bl a kungsörn och lom. Tre eller sju dagar.

Vildmarksturen
Genom lugnet och tystnaden tar du dig fram genom sjöar, älvar och kanaler. Här har du chans att få uppleva djurlivet, där det både kan finnas björn, älg och varg på nära håll. Sju dagar.

Den stora expeditionen
En tur där krafterna sätts på prov. Du paddlar genom sjöar, älvar och handgrävda kanaler. Vattnen rinner både motströms och medströms. Här finns ett rikt fågelliv med lom, fiskgjusar, häger och även kungsörnar. Kanotvagn behövs.

Vetternsjöturen
Perfekt för den fiskeintresserade eller för dig som bara vill ta det lugnt med sol och bad under fem dagar i flera sjöar.

Senast publicerad av Eva Wiklund