Logotype för Storfors kommun

Arkitektens son på plats när Folkets Hus 50 år uppmärksammas

Collage

Roy Edgren i Kristinehamn på 70-talet (övesrt tv), Torbjörn Edgren (th), Folkets Hus i Storfors 1973 (nedan).

För 50 år sedan stod Folkets Hus i Storfors klart. På tisdag kväll den 24 oktober kommer arkitekten Torbjörn Edgren från Göteborg till Storfors bibliotek för att berätta om sin far Roy Edgren, som ritade det.

- Det ska bli jätteroligt. Jag har plockat fram både bilder och minnen ur hans memoarer, säger Torbjörn, som själv har många fina barndomsminnen från Storfors där han ofta besökte sin farmor och farfar.

Roy Edgren växte upp i Storfors och drev senare ett ritkontor i Kristinehamn tillsammans med Ivar Backman från Nykroppa. I Kristinehamn ritade han bland annat innerstaden, skolor och äldreboenden.

- Han var lite före sin tid och fick mycket skäll av arkitektkåren för innerstadsprojektet där han ville skapa en bilfri miljö och trygga innergårdar för barnen. Så byggde man inte på 70-talet och många var upprörda, berättar Torbjörn.

Ett projekt som han var mycket stolt över var äldreboendet på Högliden i två höghus.

- På den tiden handlade det mest om förvaring av de äldre, men han ville att de skulle kunna syssla med sina intressen och umgås, säger Torbjörn.

Varje våningsplan fick därför gemensamhetsutrymmen och på bottenvåningarna fanns det lokaler för att exempelvis sy, väva och snickra.

- Idag är det självklart med aktiviteter, men det var det inte då. Det blev ett helt uppslag i Times och det kom en delegation från London för att titta på boendet, vilket han var mycket stolt över, säger Torbjörn.

Torbjörn har hittat en del bildmaterial på Storfors Folkets Hus från tidigt 70-tal och tänker berätta om Roys bakgrund i bygden, vad som ledde fram till att han blev arkitekt och lite om arkitekturen vid den här tiden. Han kommer också att visa bilder på byggnader i Kristinehamn från 60-talet som Roy har ritat. Det förklarar lite varför Storfors Folkets Hus, som idag kallas Kulturhuset, ser ut som det gör.

- Det var absolut inte hans största eller viktigaste projekt, men han sa att det var ett av de roligaste projekt han gjort, säger Torbjörn.

Tid & plats:
Lokalhistorisk föreläsning som uppmärksammar Folkets Hus 50 år.
Storfors bibliotek tisdag 24 oktober kl 18.
Fri entré, men gärna anmälan i förväg anmälan på tel 0550-651 94 eller till biblioteket@storfors.se

Musikkår spelar, svart-vit bild från 70-talet

En bild från 70-talet visar Roy (tv) och Torbjörn (th) på samma bild i musikkåren. Kanske var det 1 maj.

Senast publicerad av Eva Wiklund