Logotype för Storfors kommun

Anders Olsson inspirerar under Hälsoveckan 29/9 2015

Det fanns en tid när Anders Olsson inte trodde att han skulle orka leva vidare.

En utmaning från en vän förändrade hans liv.

På tisdag kväll den 29 september 2015 kommer han till Storfors för att berätta om sin resa - och för att inspirera andra.

Efter år av kamp och en tillvaro som vårdkolli, förlamad från midjan och nedåt med ständiga smärtor, hade Anders Olsson gett upp.

Ändå simmade han, bara några månader senare, Vansbrosimmet och kom i mål som 98:e man av nästan 3000 deltagare.

Han var den enda som inte hade fungerande ben.

Det blev startskottet för en resa där han själv lyckades sluta med allt morfin han med tiden fått äta allt mer av. Han har under åren tagit guld efter guld i Paralympics och många har fått följa hans häpnadsväckande resa.

Han har åkt Vasaloppet på kälke ett antal gånger och simmat från Alcatraz snabbast av alla i hajvatten, monstervågor och starka strömmar.

På drygt 24 minuter simmade han de 2,6 kilometrarna från fängelseön till San Franciscos kaj.

Han har simmat 8 mil längs Klarälven och nyligen genomförde han superklassikern. De flesta skakade på huvudet och inte ens hans fru trodde att han skulle klara det på 24 timmar.

Men efter 21 timmar och 21 minuter hade han cyklat 30 mil, kört nio mil på rullskidor och tre mil i rullstol. Dessutom hade han simmat tre kilometer i Uvån. Superklassikern motsvarar den totala distansen i Vasaloppet, Lidingöloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen.

- Det värsta var kylan. När jag hade fyra mil kvar på rullskidor var det bara fyra grader varmt ute, men sen steg solen upp och jag fick tillbaka energin, säger Anders, som ger sig själv utmaningar som delmål.

- Det är något som alla kan göra. Sätt delmål för att uppmuntra dig själv och för att ha något att fokusera på. Då kan du lättare tackla olika svårigheter, säger Anders, som själv tampas med sina smärtor varje dag.

- Jag har hittat bra sätt att fokusera på det positiva och det som går att göra något åt. Det vill jag gärna dela med mig av, säger han.

Anders program är en del av Hälsoveckan i Storfors som även innehåller säkerhetsdag för äldre, stavgång, Rullatorcafé, föreläsning av Friskvården och Gudstjänst med extra många stå-psalmer.

Program för Hälsoveckan:

Måndag 28 september

* Kl 9.30- 12.00 En dag i Kulturhuset - för äldres säkerhet. Tema: Träning-aktivitet-balans. Gemensam stavgång kl 9.30 därefter bjuder vi på kaffe och smörgås. Tipspromenad. Möjlighet att testa sin balans.

Tisdag 29 september

* Kl 14.00 Sittgympa på Seniorernas Hus. Kaffe och nyttigt kaffebröd.

* Kl 18.00 föreläsning med Anders Olsson i Stora galejan + minimässa i Kulturhuset (se sid 21).

Onsdag 30 september

* Kl 9.00 stavgång med SPF, start utanför Hälsans Hus, kaffe efteråt.

* Kl 10.00- 15.00 Öppet Hus i Hälsans Hus på temat fysisk aktivitet. Rullator och rullstolscafe´, kom och serva din rullator eller rullstol. Öppna förskolan har öppet mellan kl 8.30-11.30.

Torsdag 1 oktober

* Kl 18.00 "Öppen föreläsning av Pia Aspvik, Friskvården i Värmland, i Bjurtjärns församlingshem "Röra sig – rör det mig? .

Söndag 4 oktober

* Kl 10.00 och kl 15.00, Gudtjänst i Storfors Kyrka med många "Stå-psalmer".


Senast publicerad av Eva Wiklund