Logotype för Storfors kommun

Suicide Zero arrangerar ljusmanifestation i Storfors kyrka

Kvinna står inne i kyrkan vid en ljusbärare med tända ljus

Sandra Bäckman är ambassadör för Suicide Zero i Storfors. Hon är en av arrangörerna bakom en ljusmanifestation på fredag kväll.

På fredag kväll den 10 september arrangerar organisationen Suicide Zero en ljusmanifestation i Storfors kyrka.

- Vi vill uppmärksamma psykisk ohälsa och hoppas att den som kanske inte mår så bra eller som har förlorat en närstående vill delta, säger ambassadören Sandra Bäckman.

Suicide Zero jobbar för att öka öppenheten kring psykisk ohälsa och för att förebygga självmord. Organisationen har ambassadörer på olika platser och i Storfors är det Sandra Bäckman som håller i trådarna.

Hon vet själv hur det är att må psykiskt dåligt och hon är bland annat engagerad som föreläsare av organisationen Hjärnkoll. Som vuxen har hon fått diagnosen kronisk depression, men hon önskar att hon fått hjälp att ta reda på vad som var fel långt mycket tidigare.

- Jag hanterar mitt liv idag. Jag har ekonomiska möjligheter att vara ledig just nu och har sagt upp mig från jobbet, berättar Sandra, som också startat egen firma och planerar för att skriva en bok.

Sjukdomen innebär att hon inte känner så mycket glädje i livet, men å andra sidan hamnar hon heller inte i djupa depressioner särskilt ofta.

- Jag har varit där och jag vet hur det känns att planera för självmord trots att man har barn och familj omkring sig, men idag är tillvaron snarare jämngrå än svart tack vare mina mediciner. Jag har också lärt mig att hitta ljuspunkterna, säger hon.

Hon hoppas att hennes eget och många andras arbete ska resultera i en större öppenhet och mod att prata om det som känns svårt.

- Att må psykiskt dåligt är fortfarande tabubelagt, men vi vill ändra på det, säger hon.

På fredag bjuder man in till en ljusmanifestation i samverkan med Storfors församling klockan 19.00. Kyrkoherde Elsie Schwab Hollsten samt diakon John-Elis Hollsten finns på plats liksom volontärer från Suicide Zero. Det blir musik och tal av organisationens volontärer och det finns möjlighet att få namn på närstående upplästa av kyrkans präst innan själva ljuständningen sker. Efteråt bjuder man in till fika och en pratstund i församlingshemmet.

- Det här är första gången som vi gör något sådant här i Storfors, så vi hoppas att nå ut med information till alla som skulle vilja komma, säger Sandra Bäckman.

Information: Sandra Bäckman tel 070-738 13 61 eller via hemsidan sandifighter.se

Till eventet på facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad av Eva Wiklund