Logotype för Storfors kommun

Socialminister Lena Hallengren återvände till Sjögläntan

När socialminister Lena Hallengren besökte Storfors för fyra år sedan var bygget av särskilda boendet Sjögläntan i full gång. Under onsdagens besök fick hon chans att se hela verksamheten.

- Boendet har blivit fantastiskt fint med fin utsikt över vattnet, säger Lena Hallengren, som betonar att vikten av en vacker och trivsam utemiljö inte ska underskattas.

Se en kort film från besöket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sjögläntan har en skyddad innergård, ett stort växthus och en promenadstig ner till en egen badbrygga.

- En del äldre bor på särskilda boenden under många år och då är fin miljö viktig, säger Lena Hallengren.

Socialministern fick möta både kunder, personal och chefer under det timmeslånga besöket där kommunstyrelsens vice ordförande, Eva-Lotta Härdig, guidade.

En av de boende, Leif Tjäder, underhöll med anekdoter och berättade om den goda maten. Krister Danielsson, som flyttade in på Sjögläntan för bara drygt en månad sedan, var först tveksam till fotografering. Men när han fick klart för sig att det var Lena Hallengren som besökte verksamheten var han mer än nöjd att vara med på en bild.

- Jag trivs verkligen här på Sjögläntan och det var riktigt kul att få träffa ministern, säger han.

Lena Hallengren lät sig imponeras av verksamheten.

- För mig är det mycket värdefullt att få prata med folk inom äldrevården runt om i Sverige. Här har jag fått möta personal med en fin inställning till arbetet, och jag förstår att man jobbar för att personalen ska ha hög kompetens, säger hon.

Enhetschef Anna Thyberg och biträdande enhetschef Jessika Andersson fick en pratstund med ministern och är glada över besöket.

- Det är jättekul att hon kommer hit och tittar på vår verksamhet som vi är mycket stolta över. Hon fick träffa både boende och personal som kunde berätta att de trivs i våra fina lokaler och med vår verksamhet, säger Anna Thyberg.

Den stora utmaningen för framtiden är att få en likvärdig äldreomsorg i hela landet och att se till att personalen har den kompetens som krävs, menar socialministern.

- Utmaningen är att skapa en hög nivå inom äldreomsorgen i hela Sverige. Det tycker jag att våra äldre är värda, säger hon.

Lena Hallengren hann också med ett besök på vårdcentralen under eftermiddagen i Storfors. Där fick hon träffa enhetschef Marina Johansson och biträdande enhetschef Fredrik Carlstedt som kunde berätta om en välfungerande och omtyckt vårdcentral med mycket hög andel listade patienter.

En del av diskussionen kom att handla om hur mindre vårdcentraler, där man har en bit till närmaste sjukhus, skulle kunna få resurser att ta hand om fler problem.

- När det är fyra mil till närmaste akutmottagning kan man sällan säga stopp och skicka vidare. Vi skulle kunna göra ännu mer här på plats i Storfors med rätt ekonomi och resurser, säger Fredrik Carlstedt.

Olof Larsson, vårdcentralens fasta läkare, betonar att man behöver ytterligare en fast läkare istället för de vikarier man nu har. Dessutom anser han att öppenvården generellt behöver prioriteras.

- Det är vi som är närmast hela befolkningen. Med rätt prioritering kan och vill vi göra väldigt mycket mer, säger han.

Grupp människor i en korridor

Socialminister Lena Hallengren besökte också Storfors vårdcentral.

Senast publicerad av Eva Wiklund