Logotype för Storfors kommun

Rehabteamet finns med på vägen tillbaka

I Storfors kommun finns fyra personer som har extra fokus på rehabilitering.

- Vi jobbar med att skapa möjligheter för alla att vara så självständiga som de bara kan, säger sjukgymnast Karin Zeitelberg.

Hon jobbar tätt tillsammans med arbetsterapeuterna Anna-Karin Andersson och Christer Brolin samt hjälpmedelstekniker Therese Larsson.

De fyra jobbar med att ta fram strategier för den som behöver rehabilitering efter sjukdom eller olycksfall men också för den som behöver hjälp att bibehålla funktioner.

- Vi jobbar på korttidsboendet, de särskilda boendena och naturligtvis i våra kunders hem, säger Anna-Karin.

Uppdragen får gruppen från sjukhusen och från biståndshandläggarna.

- Varje morgon går vi igenom olika typer av vårdbegäran och gör prioriteringar. Ingen dag är den andra lik, säger Christer, som bytte arbetsplats från neurologen på CSK för drygt ett och ett halvt år sedan.

- Jag trivs med ett bredare arbetsfält. I en kommun får man göra allt och man kan verkligen göra skillnad, säger han.

En stor del av gruppens arbete är att hjälpa till med anpassningar i hemmet.
Det kan handla om trösklar som behöver tas bort eller stödhandtag som ska sättas upp. Ibland gör man också större utredningar om bostadsanpassning.

Utprovning av hjälpmedel som rullstolar, sängar och rollatorer är en viktig arbetsuppgift och det tar en hel del tid att transportera hjälpmedel över hela kommunen.

Anna-Karin jobbade tidigare i Karlskoga men blev ”värvad” till Storfors.
- Det har jag inte ångrat. Jag tycker att vi har ett väldigt bra samarbete där vi även samverkar med biståndshandläggare och sjuksköterskor på vårdcentralen och inom kommunen, säger hon.

Ett tätt samarbete har man också med hemtjänsten och annan vårdpersonal som hjälper till med olika typer av träning i hemmen och på boenden.

Att få hjälpa personer till självständighet är något som alla brinner för.

- Det kan vara så enkelt som att vi hjälper till med en toaförhöjning och plötsligt kan en person bli självständig igen. Många får en annan syn på sig själva när de klarar sådant de inte trodde - med hjälp av träning eller hjälpmedel, säger Karin, som dock skulle önska ytterligare en sjukgymnast i gruppen.

- Vi är snabba här och jobbar väldigt bra tillsammans, men ibland är det stressigt och dokumentationen kan bli lidande, säger hon.

Therese Larsson jobbar som hjälpmedelstekniker och rehab-assistent. Hon är den som skruvar och fixar med alla hjälpmedel när det krånglar, men också den som gör årliga besiktningar av lyftanordningar och sängar. På en liten del av sin tjänst hjälper hon också till med träning och rehabilitering.

- Vi är verkligen ett härligt gäng som jobbar bra ihop, säger Therese, som har en bakgrund som undersköterska.

- Det här är ett fritt och flexibelt arbete där man för det mesta möts av massor av positivism. Det är väldigt roligt att få vara med när människor utmanar sig själva och får tillbaka funktioner efter sjukdomar eller olycksfall, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund