Logotype för Storfors kommun

Innerligt 25-årsfirande för Kvinnojouren

När Kvinnojouren i Filipstad och Storfors firar 25 år blir det en kväll med både skratt och allvar.

- Jag är mycket nöjd med att uppslutningen blev så pass stor och att besökarna gillade både föreläsning och stand-up-show, säger samordnare Perina Österberg.

 Under kvällen får hon ta emot en del presenter och blommor, bland annat från Storfors kommun via enhetschef Ann-Karin Bohl.

- Jag är väldigt glad över vårt samarbete. Ni ska veta att ni är viktiga för oss och gör ett jättefint arbete, säger Ann-Karin Bohl.

Först ut på scenen är Ulla-Maria Andersson som levererar en föreläsning som verkligen berör. Historien om en rörig uppväxt, och ett vuxenliv där Hinsebergsanstalten blev en trygghet berättas med både självdistans, innerlighet och humor. Hon tvekar inte heller att lyfta fram sina egna misslyckanden som mamma. Till sist visar hon på vägen ut ur åratal av missbruk, våld och kriminalitet och berättar om livet som de senaste 20 åren varit gott med arbete och goda relationer till både barn och barnbarn.

- Hon var jättebra! Man fick verkligen en känsla av att det aldrig är för sent. Att man kan få nya chanser i livet och vända sin situation, säger Lisbeth Andersson.

I pausen bjuder Kvinnojouren på förfriskningar och många passar på att mingla och titta på Mitra Belevads fotoutställning innan det är dags för den stora skrattfesten.

Ann Westin, den före detta undersköterskan från Göteborg, behöver nästan bara visa sig på scenen för att publiken ska vrida sig av skratt. Hon avverkar ämnen som vårdsverige, avfolkning och rädslan för döden på ett sätt som får publiken att frusta och applådera varmt.

- Jag får energi av samspelet med publiken. För mig var detta också en väldigt bra kväll, säger Ann Westin, som vissa veckor gör både tre och fyra föreställningar runt om i Sverige.

Sammantaget blev Kvinnojourens 25-årsjubileum en varm kväll som verkade vara mycket uppskattad av deltagarna.

- Det känns roligt att vi har fått bjuda på en kväll som berört på djupet. Många kanske har fått en lite bredare kunskap om hur vi jobbar och förståelse för att vem som helst kan bli utsatt, säger Perina Österberg.

Kvinnojouren i Filipstad och Storfors har alltid behov av fler jourkvinnor i sitt arbete. Den som är intresserad kan kontakta Perina Österberg på tel 0590-122 21.

Senast publicerad av Eva Wiklund