Logotype för Storfors kommun

Hotel Storfors byter verksamhet

Hotell Storfors har byggt om och har nu 14 rum där man planerar fyra personer i varje.

Hotell Storfors har byggt om och har nu 14 rum där man planerar fyra personer i varje.

Just nu väntar Hotel Storfors på helt nya gäster.
- De senaste månaderna har lönsamheten sjunkit i takt med att företag i Storfors lagt ner eller ändrat sin verksamhet. Nu har vi byggt om hotellet till en riktigt fint flyktingboende, säger Mijke van Ratingen.

Det var 2007 som de holländska systrarna Mijke och Femke van Ratingen köpte Brukshotellet i Storfors tillsammans med sina respektive; Will van den Bogaert och Chris de Groot. Efter ett års ombyggnationer stod de redo att ta emot gästerna som inte lät vänta på sig. Under åren har de haft företagsgäster från hela världen och turister både sommar- och vintertid. De har också fått ett flertal utmärkelser som ett av Sveriges bästa hotell.

Men de senaste åren har de försökt att sälja hotellet för att få utrymme för nya planer inom turismnäringen.
- Vi har långt gångna planer på en viltpark och även andra idéer, men då måste vi sälja hotellet först och det har varit svårt. Många har varit intresserade, men bankerna har sagt nej till lån, berättar Mijke.

Att man nu ställer om från hotell till förläggning för asylsökande har flera bottnar.
- Vi vill spara ihop pengar för att satsa på våra idéer inom besöksnäringen och samtidigt finns det en medmänsklig sida i det hela. Det känns bättre att göra detta än att stänga hotellet, säger Mijke.

Hotellet har nu 14 mycket rymliga rum, en stor matsal och ett mindre samlingsrum. Varje rum har dusch och toalett samt tv och systrarna har bestämt att man ska ta emot 50 asylsökande.

- Vi vill inte att det ska bli för stort. Tidigare haft vi haft ambitionen att bygga Sveriges bästa hotell, nu vill vi driva Sveriges bästa asylboende. Vi har beställt arabiska tv-kanaler eftersom vi vet hur det känns att komma till ett främmande land och jobba för att lära sig språket, då kan det vara avkopplande att få lyssna på nyheter eller se en film på sitt eget språk, säger hon.

Tio personer kommer att jobba i verksamheten och maten kommer att levereras från Restaurang La Vita, förutom frukost som personalen ordnar på plats.

- Det kommer att bli riktigt god mat. Ägaren på La Vita har anställt en extra kock för att klara det på ett bra sätt, säger Mijke, som också poängterar att man försökt att köpa alla kapitalvaror lokalt och även anlita lokala hantverkare.

Hotellägarna har också ett tätt samarbete med Röda Korset som kommer att hjälpa till med varma kläder och viss tolkhjälp.

Senast publicerad av Eva Wiklund