Logotype för Storfors kommun

Allmänhet med symtom kan beställa test för covid-19 via webbplatsen 1177.se

Från och med idag, tisdag 7 juli, kan du som har symtom på covid-19 själv beställa ett test via Region Värmland, 1177.

Du måste vara över 16 år, folkbokförd eller jobba i Värmland. Du måste ha en pågående infektion, men provet måste göras inom sju dagar från de första symtomen.

Du beställer provet via webbplatsen 1177 och får sedan hämta ett provtagningspaket för att själv ta provet.

Gå direkt till 1177 för mer information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sedan några veckor tillbaka har personer med symtom på covid-19 som jobbar inom samhällsviktig verksamhet kunnat boka egenprovtagning via webbplatsen 1177.se. Från och med tisdagen kommer den möjligheten alltså även att gälla allmänheten.

Information från Region Värmland:

  • Personer som är 16 år eller äldre och som har symtom på covid-19 kan boka egenprovtagning via webbplatsen 1177.se.
  • Personer som är folkbokförda i Värmland loggar in på och bokar via webbplatsen 1177.se. Personer som inte är folkbokförda här, men som just nu vistas i Värmland, har också möjlighet att boka egenprovtagning, men då behöver de först höra av sig till egenprovtagningcovid19@regionvarmland.se.
  • Möjligheten att boka egenprovtagning för covid-19 öppnar klockan 10.00 tisdagen den 7 juli.
  • Egenprovtagningen är enbart aktuell under pågående infektion och du får inte ha haft symtom i mer än sju dagar. Har du tidigare haft symtom eller har haft symtom i mer än sju dagar är det ingen idé att göra testet.
  • Syftet med provtagningen är att se om du har en pågående infektion eller om du kan återgå till jobbet igen utan risk för att smitta andra.
  • Egenprovtagningen för covid-19 visar inte om du har haft covid-19 tidigare. För att se om du har haft covid-19 och utvecklat antikroppar ska du istället ta ett antikroppstest. Under sommaren erbjuder vi personal inom vård- och omsorg i region och kommun att testa om de har antikroppar. Först i höst kan det bli aktuellt att erbjuda även andra att testa sig. Mer information kommer.
  • Du bokar egenprovtagning på webbplatsen 1177.se och hämtar sedan ut ditt provtagningskit på en provtagningsstation eller via ombud på ett apotek. Har du inte möjlighet att hämta provtagningskitet eller få det levererat via ombud kan du få det levererat hem. På webbplatsen 1177.se finns mer information.
  • För att se resultatet från provtagningen loggar du in på webbplatsen 1177.se. Är provsvaret positivt, det vill säga om det visar att du har covid-19 just nu, får du mer information om vad som gäller och hur du ska göra.

Senast publicerad av Eva Wiklund