Med husbil och båt till Bjurbäckens slussar

2018-06-21

- När jag tog över Slusscaféet för åtta år sedan så gillade jag inte ens att baka, men jag har alltid tyckt om utmaningar. Med mormors receptbok gick det vägen!

Det säger Lotta Lloyd Gregard och gör en gest mot kanalen som grävdes på 1800-talet och de gröna omgivningarna.

Förra året hade Slusscaféet i Bjurbäcken drygt 15 000 besökare, och våren 2018 har caféet fått en rivstart redan innan säsongsöppningen.

- Jag har haft en hel del bussturer och även beställningar på smörgåstårtor och annat, berättar Lotta, som växte upp på västkusten, men har sina rötter i Asphyttan.

Några kilometer från slussarna sprang hon barfota som barn - och det gjorde också hennes mamma och mormor som barn.

- När jag flyttade tillbaka hit kändes det bara helt rätt, säger hon

Det var i mitten av 1800-talet som slussarna vid Bjurbäcken öppnade och 65 kilometer vattenled blev tillgänglig för trafik. Då handlade det om transport av järn, men idag är Bjurbäcken ett omtyckt besöksmål.

Här finns möjlighet att hyra cyklar, kanoter eller roddbåt. Man kan också strosa i den vackra naturen och grilla vid vindskyddet nedanför slussarna.

Flera vandringsleder utgår härifrån, bland annat den lättvandrade promenadstigen på kanalbanken och Rövarleden som går till Hornkullens silvergruvor. Dit kan man få skjuts för att sedan vandra tillbaka till slussarna i sin egen takt. Under juli 2018 öppnar också första delen av Järnsjöleden som kommer att löpa över den unika Lungälvsmossen ner till Lungsund och sedan vidare mot Nässundet.

I Bjurbäcken finns sex ställplatser för husbilar och en liten gästhamn.

I caféet erbjuder Lotta lättare luncher och de omtyckta räkmackorna även i sommar. Några av förra sommarens succéer frukostbuffé med melodikryss och Värmlandstomten som dök upp mitt i sommaren, återkommer.

Under vårens helger har gästerna droppat in i stridare ström än tidigare, och många husbilar har redan hittat ställplatserna. Lotta tror att säsongen kommer att bli intensiv.

- Folk älskar lugnet och den vackra naturen här och det känns väldigt roligt att få visa området för ännu fler. I år har vi märkt att många nya gäster dykt upp, säger Lotta, som också satsar på glutenfritt, laktosfritt och sockerfritt fikabröd.

Och den som gillar bakverken kan se fram emot Lottas debut som författare.

- På sikt funderar jag på att skriva en bok om caféet och hela området. Då kommer det naturligtvis att slinka med ett och annat recept, lovar hon.

Sommaren 2018 kommer hon att ha två heltidsanställda vid sina sida och flera andra som är anställda på timbasis.

- Vi är väldigt måna om att försöka hålla en god servicenivå. Samtidigt måste det finnas tid för att hinna svara på gästernas frågor om området och berätta om slussarna, säger Lotta.

För den som är mycket intresserad av området kan en guidad tur på bruksområdet i närheten kanske locka.

Tomas Rundh från Bjurbäckens Byalag guidar gästerna på vandring mellan de gamla byggnaderna och berättar många anekdoter. Turen bokas i förväg.

FAKTA BJURBÄCKENS SLUSSAR

Slusscaféet öppet varje dag kl 11 -18, juni-augusti. Tel 0550-630 26.

Slussning kl 9-16 efter kontakt med slussvakten på tel 073-957 39 75 två timmar i förväg. Slussning kl 13 i juli - följ med i slussvakternas båt!

Guidning av kulturområdet med kvarn, smedja, tvättstuga, stenbro.

Bokas på telefon 070- 840 32 79 eller 0550-630 26.

Evenemang i Bjurbäcken:

Fredag 22 juni midsommarfirande vid slusscaféet. Start kl 12, blomsterplockning och traktortransport för barnen, musik, dans, servering mm.

Måndag 23 juli Helikopterflygning vid Bjurbäckens slussar kl 14.

Onsdag 27 juli Lillejulafton med 150 dagar kvar till jul. Jultomten och julstämning på många sätt - kom och fira jul i juli.

Söndag 29 juli kl 14 spelar Bonny Lindkvist amerikansk countrymusik.

Söndag 5 aug Bjurbäckens dag kl 14 vid Bruksområdet, underhållning.

Söndag 4 nov kl 11, Hubertusjakt.

Senast publicerad av Eva Wiklund 2018-06-21