Logotype för Storfors kommun

Vandra mellan gruva och sluss - en behaglig dagstur

Hornkullens silvergruvor i Nykroppa har haft gott om besökare i sommar.
Några har också valt att vandra vidare mot Bjurbäckens slussar.

Två fina besöksmål med en vandringsled mellan. Det kan Storors och Filipstads kommuner ståta med. Från Hornkullens silvergruvor, som är öppna från 11 varje dag utom fredag och lördag, är det en behaglig fyratimmarspromenad till Bjurbäckens slussar.

Till en början går stigen genom skogen för att efter några kilometer mynna ut på en grusväg där man vandrar i lätt nedförsbacke. Efter att man korsat riksväg 26 kan man göra en avstickare till Prästbäckens rastplats för fika eller lunch. En skylt visar att det är 800 meter dit. Annars fortsätter man på bron över Prästbäcken och följer stigarna genom den trollskogsliknande miljön. Den enda tuffa biten av den här vandringen är en kort sträcka uppför Ulverudshöjden, som fungerar bra som pulshöjare. Väl där uppe finns en rastplats som sett sina bästa dagar, men som duger för fika. Sedan går leden nedåt igen, och passerar klippstensgrottorna Rövarkulorna. Här kan man spendera en god stund för detbär vackert och vilsamt. Just nu ligger det ett antal kullfallna träd över den här delen av leden, men det går bra att klättra över eller under.

Efter Rövarkulorna och en kilometer i fin skogsterräng kommer ledens tråkigaste avsnitt. Längs kanten av ett kalhygge löper leden innan vi kommer ut på en grusväg som leder oss fram till Bjurbäckens vackra kulturområde med damm, kvarn, smedja och vacker stenbro. Efter ett par hundra meter på den lilla asfaltsvägen viker leden av åt vänster och följer kanalbanken fram till Bjurbäckens omtyckta slussområde. Den som vill kan också göra en avstickare åt höger, mot Källsfallets nivåsluss, före promenaden till Bjurbäckens sluss. Vid Källsfallet finns bord för fika och utsikt över sjön Aspen. Här finns också möjlighet att ta ett dopp från en minimal sandremsa nedanför fikaplatsen.

Bjurbäckens slusscafé har haft gott om besökare hela sommaren. Båtturisterna har inte varit lika många som förra sommaren, men husbilsturisterna börjar hitta hit allt mer. Dessutom ökar antalet besökare som kommer över dagen.

Den som vill vandra leden mellan gruvan och slussarna rekommenderas att ta långbyxor eftersom det på vissa ställen är högt gräs och ljung. Leden är väl utmärkt, men det finns några ställen där det är lite blött i marken.

Den som behöver hjälp med transporten kan boka detta via Badsta Camping på tel 070-683 43 33. Det kostar ungefär en hundralapp per person och sträcka, lite beroende på hur stort sällskapet är.

Senast publicerad av Eva Wiklund