Logotype för Storfors kommun

Uppsving för Badsta Camping

Drönarbild: Michael Johansson/360factory

Sommaren 2021 har varit en av de bättre för Badsta Camping med många gäster.

- Förra året var bra för oss, men i år är det minst lika bra, säger Leif Persson, som driver camping och kanotcentral.

Många kanotister har testat sjösystemet Bergslagskanalen i år och den här söndagen i juli hade en större grupp tyskar just gett sig ut från badplatsen strax nedanför campingen.

En nyhet för året är att campingen installerat två korgar för discgolf och gjort sammanlagt fyra banor.

- Vi har haft en hel del som spelat och egentligen hade jag tänkt köpa fler korgar, men jag fick tag på de två sista, säger Leif Persson.

När det gäller campare är det en ganska jämn fördelning mellan husbilar, husvagnar och personer som tältar, och det märks att många svenskar satsar på hemester. Till skillnad mot förr året har dock tyskar och danskar återvänt, om än i mindre skala.

Ett par som riktigt fastnat för Storfors och för Badsta camping är Friedrich Falmann och Anja Matuscak, som bor ganska nära Stuttgart. De campar för femte veckan och har bestämt sig för att stanna i Storfors.

- Vi ska bo i Sverige och känner att Storfors passar oss perfekt. Vi har hört talas om att skolan är väldigt bra, säger Friedrich, och berättar att det främst är naturen, de lägre kostnaderna och det svenska skolsystemet som ligger bakom flytten. Han har just börjat att läsa svenska på SFI och vill också hitta ett jobb.

- Jag är teknisk ingenjör och vill jobba med förnybar energi, exempelvis inom värmepumpsbranschen, säger han.

Familjen har två små barn och Anja är just nu mammaledig, men är utbildad konditor och har även jobbat som säljare. Båda hoppas hitta jobbnära Storfors i framtiden – svenska vänner har de redan fått.

- Den här campingen är otroligt lugn och trevlig. Här finns allt vi behöver och vi har också blivit bekanta med flera svenska familjer som vi kommer att hålla kontakt med i höst. De har lovat att hjälpa mig med svenskan, säger Anja.

Senast publicerad av Eva Wiklund