Logotype för Storfors kommun

Uppskattad idrottsgala arrangerades för fjärde gången i Storfors

Emma Tingsby

Emma Tingsby tilldelades priset för årets prestation.

När Idrottsgalan i Storfors arrangerades fjärde året i rad i lördags ringlade kön lång in till festligheterna i Kulturhuset. Över hundra personer kom för att delta i galan för idrottsföreningar i Storfors. Deltagarna bjöds på föreläsning, mat, föreningspresentationer och utmärkelser.

Charlotte Ovefelt från Brommapojkarna inledde kvällen med en tänkvärd föreläsning om jämställdhet inom idrotten. Charlotte som är jämställdhetsstrateg har utarbetat kortspelen Normbollen som används inom fotboll och andra sporter för att ställa frågor för diskussion och reflektion om jämställdhet, jämlikhet och normer inom idrotten. Vad sägs i föräldragruppen när barnen spelar match? Ett av fem barn känner press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Hur stöttar du barn?

Charlotte menar att det hänt en hel del på jämställdhetsfronten som att det startas fler damlag och att sponsorer gynnar jämställdhetssatsningar, men att det finns mycket kvar att göra, inte minst när det gäller lönefrågor. Norm är en tyst, outtalad regel som talar om vad som är bra och dåligt och den skapar ordning och trygghet. Normer omkring jämställdhet, jämlikhet, diskriminering, kränkningar, HBTQ-frågor, makt och inflytande behöver diskuteras.

Brommapojkarna jobbar med flera av de globala målen i Agenda 2030 och kopplar dem till klubbens egna mål och frågan ”Är det för barnets bästa”?

Under kvällens middag fick föreningarna presentera sig och sammanfatta årets viktigaste händelser och om de ville, dela ut egna priser till framstående prestationer. Det blev många applåder, glada miner och skratt under presentationerna.

Föreningen Storfors Skidor har haft blygsamt med skidaktiviteter på grund av snöbristen, men man har ordnat populära frukostpromenader vid skidstugan en gång i månaden. Årets sista promenad 1:a december blir en lunchpromenad med Kôlbulleträff.

Storfors FF har ca 100 medlemmar varav tre fjärdedelar är under 18 år. Man har flera lag och ständigt behov av fler ledare. Ordförande Sören Söderberg delade ut priser till framstående insatser under året.

Pistolskytteklubben har ett 60-tal medlemmar varav ca 20 är tävlingsaktiva. Man har lyckats bra under året i olika tävlingar som resulterat i ett flertal medaljer med tre SM-guld som höjdpunkt. Det finns ett flertal grenar i både fältskytte och banskytte och man tränar och tävlar i flera av dem. Klubben välkomnar fler medlemmar både vuxna och ungdomar, män och kvinnor.

Lundsbergs golfklubb har 300 medlemmar med fördelningen 70/30, män/kvinnor. Klubben arrangerar och deltar i tävlingar. Man ordnar utbildningar och träningskvällar som t.ex. tisdagsträningar som är öppna pröva-på-kvällar. Klubben har satsat på utrustning för att kunna hålla banorna i gott skick. Ordföranden Joakim Kristoffersson delar ut priser, bl.a. till Pennie Österberg för framstående resultat och till Joha Raskinen för stort engagemang.

Storfors Bordtennisklubb har haft en bra säsong. Satsningen på damlaget i pingisligan fortsätter och herrlaget spelar i division 4 under säsongen 2019-2020. Träningen på tisdagar i kommunhusets källare är öppen även för nya medlemmar.

Ridklubben har ett spann i ålder från 5 år till 78 år bland de 30-talet medlemmarna varav de flesta är yngre. Det är en liten klubb med stort engagemang. Klubben har fyra tävlingsryttare som deltagit i flera tävlingar. 2020 vill man satsa på att arrangera en egen tävling. Priser delades ut till årets prestation, årets slitvarg och till Margita Kullberg som startade klubben för trettio år sedan.

Storfors innebandyförening har gjort en ordentlig nysatsning. Mikael Bergare presenterade föreningen och berättar att man har fått igång nya lag och tränare och att alla är välkomna till tisdagsträningarna i sporthallen, både nya och gamla medlemmar. Ett herrlag i innebandy har inte funnits på flera år, men det nystartade laget har spelare som reser ”hem” till Storfors från andra orter för att träna och spela i division 5.

Motorklubben har arrangerat en folkracetävling och en rallytävling under året. Man jobbar också med att göra iordning den gamla crossbanan till ett aktivitetsspår med visionen att det ska bli en aktiv motorbana för motorcyklar.

Sven-Erik Rehn, ordförande i Storforsalliansen konstaterar efter presentationerna att samarbetet mellan föreningarna och företagen i Storfors är oerhört viktigt för alla. Flera av föreningarna har fått hjälp av Jordkullen AB och tackade dem för stöd och hjälp.

Storfors idrottshistoriska sällskap delade ut det årliga stipendiet för bästa prestation under året. Priset gick i år till Emma Tingsby från Bjurtjärn, ryttaren som vunnit två NM-guld, både individuell- och lagseger i seniorernas mästerskap i fälttävlan.

- Vi måste se och lyfta varandra allihopa och se till att alla får synas. Ni gör så mycket bra i alla föreningar, det har ni verkligen visat ikväll, säger Olle Rodehn, kultur- och fritidschef som avslutade genom att också tacka alla som ordnat Idrottsgalan.

Mingel på idrottsgalan

Startmingel på idrottsgalan

Personal

Malin Larsson, Pia Aspvik, Kristina Karlsson och Ella Balogi som ordnade mat och allt det praktiska.

Charlotte Ovefelt

Charlotte Ovefelt från Brommapojkarna föreläste om normer inom idrotten.

Mat och folk

Maten uppskattades och stämningen var god runt borden

Prisutdelningar

Här är några av de utmärkelser som delades ut, från Storfors FF till Jesper Jansson, från ridklubben till Margita Kullberg och av golfklubben till Pennie Österberg

mingel

Innebandygänget är glada efter att just innan galan tagit ännu en matchvinst i division 5 där de just nu har serieledning.

Senast publicerad av Kristina Elmström