Logotype för Storfors kommun

Ung fotokonst förmedlar känslor

Timmar i skogen en kylslagen marsdag, långa minuter framför en droppande kran eller tålamod att vänta på rätt ljus vid en åker.

15-åriga Clara Buhre drar sig inte för besväret när det gäller att skapa fotokonst.

Hela sommaren kan man se hennes bilder i Kulturhuset i Storfors.

- Det känns stort och jättecoolt att se bilderna så här. Det känns nästan inte som att de är mina, säger den unga fotografen, som visar både bredd och känsla i det 30-tal bilder hon ställer ut.

Här finns stilleben som blåbär i en kruka, kryddor på skedar eller en kaffekopp. Bilder som med lätthet skulle platsa på reklamaffischer. Här finns också naturbilder och närbilder på människor. Extra mycket tycker hon om bilden på en av sina vänner som sitter i en glänta med mossa i håret. Ljuset kommer uppifrån och man fastnar länge framför den gåtfulla minen.

- Jag ville fånga den där trolska känslan i skogen och jag ville att hennes ansiktsuttryck skulle förmedla någon slags vilsenhet. Vi jobbade länge med bilden trots att hon fick sitta insvept i bara ett lakan i kylan, säger Clara, som har lojala vänner.

Vid en av de andra bilderna stannar Jon Jonsson en stund. Bilden föreställer honom själv och den är tagen för att användas till affisch.

- Trots att Clara är så ung är hon otroligt professionell när hon arrangerar bilder. Hon visste precis hur bilden skulle tas och hur jag skulle sitta för att ljuset skulle bli rätt. Jag är väldigt nöjd med resultatet, säger han.

I några bilder har hon lekt med slutartider, för att få en vattendroppe att ”fastna” eller för att få en vårbäck att förmedla rörelse. Kultur- och fritidschef Olle Rodéhn är imponerad.

- Hon har en fantastisk bredd i sina bilder. Jag gillar det lekfulla, men också att en del bilder är så uttrycksfulla. Det är inte bara människor som sitter där – bilderna säger verkligen något, säger han.

Utställningen pågår hela sommaren med samma öppettider som Kulturcaféet, vardagar klockan 11-16. Kulturhuset ligger på Centrumplan 1 i centrala Storfors.

Fotografen själv hoppas att många ska vilja titta och inspireras.

- Sen vore det ju kul om något fotografi blev sålt också, skrattar hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund