Logotype för Storfors kommun

Unga på två hjul ger Storfors motorbana nytt liv

Motorljudet hörs på långt avstånd och på nära håll syns att Storfors motorbana har fått nytt liv.

- Vi har satsat på en aktivitetsbana där man kan träna med cross, enduro och Atw, säger Olle Rodéhn.

Till vardags är han kultur- och fritidschef i Storfors kommun, och väldigt glad för att Motorklubben satsar framåt. Men just ikväll är han crossförare helt och hållet, liksom övriga 15-talet förare.

 - Det här är en fantastisk sport. Den kräver att man använder hela kroppen och det är väldigt skönt. Dessutom är det grymt vilsamt att lämna allt annat utanför och bara fokusera på körningen, säger han.

Thomas Andersson, en annan entusiast bakom nystarten, håller med. Det går helt enkelt inte att tänka på något annat när man kör cross eller enduro.

- Man hamnar i en bubbla. Man måste vara med i körningen hela tiden och dessutom är det en adrenalinkick, säger han.

Varje onsdag klockan 16-20 och varje lördag klockan 11-16 kommer klubben att hålla öppet för träning på aktivitetsbanan som passar både för ungdomar och för seniorer.

Blir trycket högt kommer man att turas om så att de som är nybörjare får egna tider.

- De ska ju inte behöva kännas sig stressade, säger Thomas.

Banan är en kilometer lång och klubben har fått hjälp av Jordkullen med maskiner som har breddat, dränerat och grävt fram en gammal bana som hade växt igen.

- Vi är verkligen tacksamma för den hjälpen. Det tog flera dagar att gräva en riktigt bra bana, säger Olle Rodéhn, som idag kört 30 varv på det som han beskriver som en tekniskt lättkörd bana.

Strax intill ligger den gamla gocartbanan som fortfarande har asfalt som går bra att köra fyrhjuling på. Här ska det också röjas och piffas upp.

- Asfaltbanan är perfekt för barn och unga som vill köra fyrhjuling, säger han.

För att få använda aktivitetsbanan ska man vara med i klubben eller följa med någon som är medlem. Två nytillkomna ungdomar är bröderna Anton och Alvin Cederberg som köpte crosscyklar för bara ett par veckor sedan.

- Pappa har kört tidigare, men vi har precis börjat. Det är jättekul att det finns en bana, säger Anton.

En förhoppning är att klubben ska kunna satsa mer på ungdomsverksamhet genom att öppna för dem som kör på två hjul.

Mikaela Walek är en av dem som testar banan för första gången. Hon har kört i två år, men brukar oftast träna i Degerfors. Pappa Jimmy Serigstad berättar att fler i familjen kör motorcross och att han själv varit aktiv tidigare.

- Den här banan är riktigt fin utan stora stenar och så. Vi kommer nog att träna mycket mer här nu och så får vi hjälpas åt att hålla banan i skick. Det kan nog hända att jag får för mig att köpa en maskin igen, säger han, och betraktar Mikaela som tar varv efter varv på banan.

Klubbens sekreterare Rikard Engström kör inte cross själv, men finns med på banan.

- Det känns jättekul att det händer något här nere. Genom det här kan vi föryngra klubben, man kan ju börja köra redan som 6-7-åring, säger Rickard. Han berättar också att klubben ska ställa i ordning folkracebanan så att även de bilburna ska kunna träna under sommaren.

- Vi kommer att köra på samma tider och växla mellan olika grupper. Kanske kan vi också öppna i klubbhuset så att man kan köpa fika, säger han.

På grund av coronapandemin är sommarens tävlingar inställda, men träningsdagarna kommer att fortsätta hela sommaren och långt in på hösten.

- Det känns väldigt roligt att se all den här aktiviteten, säger Rickard, som lovar att alla nya medlemmar ska bli väl omhändertagna.                         

Ytterligare information: Thomas Andersson 076-322 33 23

Dagar för åkning: Onsdagar kl 16-20 och lördagar kl 11-16.

Senast publicerad av Eva Wiklund