Logotype för Storfors kommun

Unga dansgrupper i Storforsshow med klass

När Storfors zumba- och dansgrupper gjorde gemensam sak i Kulturhusets biosalongen blev det en showkväll av hög klass.

Till rafflande ljusspel och bra ljud kunde både små och stora dansare framföra sina olika nummer – till publikens stora förtjusning.

- Det här är mitt liv! Jag får sån energi av alla deltagare att jag kommer att leda zumba tills jag blir 80 år, säger zumbainstruktören Desirée Lavén.

Bakom showkvällen står Desirée tillsammans med dansläraren Malin Rodéhn och zumbainstruktören Hanna Stange. Under kvällen uppträder en lång rad olika grupper – många till musik som får det att spritta i benen även på publiken.

Tonåringarna Lisa Ciscar Houshi och Desirée Nevanoja åker varje vecka från Filipstad för att dansa showdans för Malin Rodehn.

- Det är jätteroligt. Man får vara kreativ och träffa kompisar. Dessutom har vi en väldigt bra danslärare, säger Lisa.

I fiket har Sofia Hedlund slagit sig ner med barnen Tuva och Simon. Tuva dansar zumba en gång i veckan i gruppen för de minsta.

- Det är jätteroligt att dansa, säger Tuva, medan mamma Sofia berättar att dansen även haft positiva effekter för Tuvas utveckling.

- Jag tycker att det märks att hon utvecklats fint motoriskt, säger hon.

Kultur- och fritidschef Olle Rodéhn är smått lyrisk efter showkvällen.

- Ljus och ljus har fungerat klockrent inte minst tack vare våra medhjälpare Sabina och Mathias Lindqvist. Det blev verkligen en proffsig show, säger Olle Rodéhn.

Han betonar att arrangemang av den här typen, där folk i bygden samlas och där ungdomarna får visa vad de kan, är ovärderliga.

- Det skapar en vi-känsla och en stolthet i samhället och det behöver vi allihopa, säger han.

I de olika dansgrupperna – zumba och showdans – finns sammanlagt över 125 deltagare. Verksamheten drivs inom Kulturverkstaden där priserna för barn och ungdomar är subventionerade till 200 kronor per termin för att så många som möjligt ska kunna delta.

Malin Rodéhn säger att dansen ger de unga både kroppskännedom smidighet och styrka.

- Dessutom bygger de verkligen upp sin självkänsla, säger hon.

Det håller också Desirée Lavén med om.

- Man växer av att våga stå på scenen och visa vad man kan, och genom att få feedback av en publik. Det är viktigt att ha en show att repetera inför. Det blir ett positivt mål även om det har varit fjärilar i många magar den senaste veckan, säger hon.

Lisa Ciscar Houshi och Desirée Nevanoja

zumba Sofia hedlund med barnen Tuva och Simon Bjurtjärn

Zumba Desirée Lavén Hanna Stange

Senast publicerad av Eva Wiklund