Logotype för Storfors kommun

Trivsamt uppstart för nyrenoverad Storforsled

När Storfors kommun bjöd in till nystart av Rövarleden kom vandrare från trakten men också från Långban och Stockholm.

- Vi kröp in i Rövarkulorna, det var kul, säger Oscar Rydesjö, och hugger in på en grillad korv.

Oscar bor i Stockholm och är i Storfors för att hälsa på mormor. Han vandrar tillsammans med mamma Malin och systern Alva.
- Det är ganska lätt vandring och mysigt, säger Alva, medan Oscar påpekar att det bitvis också är en aning jobbigt.

Leden, som har två sträckningar, renoverades under våren. Nu kan man bekvämt vandra de 12 kilometrarna mellan Silvergruvan i Nykroppa och Bjurbäckens slussar eller de 14 kilometrarna mellan Badsta Camping och Bjurbäckens slussar. Leden är röjd och har fått nya spångar och vid vindskyddet ovanför Rövarkulorna finns också ved.

Först på plats vid brasan är ett vant vandrargäng från Storfors. Varje onsdag leder Majlis Eriksson en grupp på 8-9 personer på olika stigar runt om i trakten.

- Vi har vandrat tillsammans i 15 år, och nya människor är alltid välkomna. Det är härligt med både motion och social samvaro, säger hon.

Det brukar bli en mils vandring varje onsdag med uppehåll för fika, och starten är alltid 9.30 vid Biljardcaféet på Baggetorpsvägen.

- Just nu har vi sommaruppehåll, men det här arrangemanget kändes så trevligt så vi är några som gav oss ut på en extratur, säger Majlis.

Och trots duggregn i luften byts vandrarna kring brasan ut under de tre timmarna. Dryga 30-talet personer passar på att vandra vid lunchtid under nyöppningsdagen.

Hans Karlsson och Carina Edlund bor i Långban, och har vandrat från silvergruvorna på väg ner mot Bjurbäcken.

- Vi är ute och vandrar varje helg och nu passar vi på att testa den här leden. Den är jättefin hittills, säger Hans.

Glenn Aspnes, ordförande i Skola och välfärdsutskottet har fullt upp med att hålla kaffepannan kokande över elden och han får hjälp av folkhälsosamordnare Kicki Karlsson som grillar korv på löpande band.

- Jag är jättenöjd att det kom så pass många besökare. Det var över förväntan, säger Kicki Karlsson, som hoppas att många vandrare hittar leden i sommar.

På turistbyrån i Storfors finns en enkel karta över ledens båda sträckningar att hämta. Där finns även en detaljerad vandringskarta att köpa. Nytt för i år är att det finns skjutsservice både från Slusscaféet och från Badsta Camping för den som vill parkera sin bil och enbart vandra åt ett håll.

skiss

Senast publicerad av Eva Wiklund