Logotype för Storfors kommun

Traditionell hembygdsdag firades i Lungsund

När Lungsunds hembygdsförening arrangerade hembygdsdag fanns alla traditionella ingredienser med; hästskokastning, underhållning, fika, loppis och fiskdamm.

- Det är viktigt för bygden att sådan här verksamhet lever vidare. Bor man här så är man med i hembygdsföreningen, säger Gun Gustafson, som serverar kaffe.

Det är full aktivitet på det fina gårdstunet med utsikt över sjön Öjevettern. Flaggan vajar i topp och många besökare passar på att kika in i de gamla husen. Föreningen har jobbat hårt för att restaurera en jordkällare och nu står den gamla tvättstugan på tur.

- Vi renoverar, städar och plockar fram saker från vinden. Det finns alltid något att fixa med, säger Anders Nilsson.

Hela sommaren har föreningen haft öppet för fika på söndagarna och besökarna har uppskattat lugnet och de fina omgivningarna.

Maria Holm, som har sommarhus i Lungsund, är en av de trogna besökarna. Nu funderar hon på att bli ännu mer permanent och flytta från Stockholmstrakten.

- Det är ju här jag har mina rötter. Ju äldre jag blir, desto mer uppskattar jag att få vara här där jag känner varenda stig och där det doftar alldeles speciellt från sjön, säger hon.

Och när det bjuds in till hembygdsdag kommer fler än vanligt på besök. Kanske för att få lyssna till Oscar Johansson och Marcus Ekroth som underhåller med blandad pop och rock från de senast 40 åren.

- Det känns jättekul att få åka ut och spela på den här typen av arrangemang. Dessutom har vi fått en väldigt fin lokal här på den gamla logen, säger Oscar.

Ove och Ingrid Nilsson är mer långväga besökare. Med hjälp av Nisse Nilsson försöker de ta reda på om det finns några smeder i släkten Hjärpe i trakten.

- Vi har en anteckning här att det skulle ha bott en på Berget i Lungsund, säger Ingrid.

Det är oklart om de får några nyttiga upplysningar, men de är ändå nöjda med en trivsam hembygdsdag på Berget.

- Det är verkligen fint här, säger Ingrid.

Senast publicerad av Eva Wiklund