Logotype för Storfors kommun

Tilde de Paula Eby kommer till Storfors 9 december


Onsdag den 9 december kommer Tilde de Paula Eby till Storfors bibliotek för att berätta om sitt liv och nya boken "Tiden läker inga sår".

I boken berättar Tilde för första gången om sitt dramatiska förflutna och om hur hennes förmödrar präglat hennes liv.

Den 16 oktober 1973 anlände knappt ettåriga Tilde som flykting från Chile efter militärcupen. Hon, föräldrarna och storebrodern fick tillbringa de följande månaderna på en flyktingförläggning i Alvesta.

Hennes berättelse är en historia om kärlek, desperation och längtan efter samhörighet, att göra allt för dem man älskar. Det är även berättelsen om Tilde själv, utanförskap och hennes kamp för att slutligen rota sig i det land hon så länge varit en del av.

Tilde är välkänd som programledare i bland annat Hela Sverige bakar och Nyhetsmorgon. Många såg kanske också intervjun hon gjorde med prinsparet inför deras bröllop.

Som ung gjorde hon allt för att smälta in i mängden och anpassa sig. Som 13-åring tillbringade hon ett år hos sin pappa, som då hade flyttat till sitt hemland Brasilien Det blev ett år när hon skaffade sig mer skinn på näsan och det låg också till grund för beslutet att bli journalist.

I boken skildrar hon fem generationers kvinnor som varit tvungna att flytta och fly. Hon berättar också om fruktansvärd tortyr som den "torra ubåten", där folk fick plastpåsar över huvudena för att kvävas långsamt. Men framför allt berättar hon om att bygga ett nytt liv och rota sig.

En väska med minnen, som familjen fick tillbaka efter att den legat 25 år på Chilenska ambassaden och hennes mammas berättelser ligger till stor del till grund för boken.

Onsdag den 9 december berättar hon sin historia på Storfors bibliotek (lokal: Stora Galejan) klockan 18.00.

Biljetter kan förköpas i biblioteket till det subventionerade priset 50 kronor. BIljetter kan även köpas på plats i mån av tillgång.

Senast publicerad av Eva Wiklund