Logotype för Storfors kommun

Testa gratis ädelfiske lördag 3 juli vid Skärjen

När Nykroppa Storfors Fiskevårdsförening bjöd in till prova-på-dag vid sjön Skärjen förra sommaren blev det något av en succé.

- Vi blev helt överraskade av intresset och vi fick många nya medlemmar, säger Sven Hedlund.

Lördag den 3 juli är det dags för gratis ädelfiske igen.

Kanske är det inte så konstigt att den som besökt området kring Skärjen återkommer. Klubbens entusiaster lägger ner mycket tid på att hålla grillplatser, bryggor och utedass i fint skick. Kring den två kilometer långa sjön är det gott om platser för den som vill ställa en husbil eller en husvagn och i södra delen ligger fem båtar som vem som helst får hyra.

- Det är inte så vanligt att man kan fiska ädelfisk från båt, men det har blivit väldigt populärt, säger Sune Hörnquist, som är en av områdets nio fiskepoliser.

Alla pengar som kommer in på fiskekort och båthyror går direkt tillbaka till medlemmarna i form av ny fisk som sätts i var fjärde vecka under hela sommarsäsongen. Förra året satte man i två ton fisk.

Sune ägnar en stor del av sin tid åt kontroller och inte minst städning tillsammans med Sven Hedlund.

- De allra flesta är skötsamma, men det händer att vi får städa efter folk och det är inte roligt. En och annan fuskar också med fiskekortet vilket gör oss väldigt besvikna, säger han.

Ett dagskort för fiske kostar bara 100 kronor och för ytterligare en hundralapp kan man hyra en av båtarna. Numera kan man boka båt och köpa fiskekort via i-fiske, något som de utländska gästerna uppskattar.

Förra sommaren blev det så populärt att parkera sin husbil vid sjön att klubben var tvungen att införa lite nya regler.

- Tanken är ju att man ska stå här för att fiska, så nu krävs att man köper fiskekort, säger Sune.

Fiskevårdsföreningen är aktiv och har runt 500 medlemmar. För bara ett par hundralappar om året har klubbens medlemmar tillgång till cirka 50 fiskevatten, inte minst Mögsjön och Östersjön där man satt ut 65 000 gösyngel de senaste åren.

- Våra medlemmar har fått riktigt fina gösar den senaste tiden, säger föreningens vice ordförande Christian Mattsson.

Föreningen brukar också arrangera trollingtävlingar, klubbmästerskap och vinterfiske, men det senaste året har man legat lågt på grund av restriktionerna gällande coronapandemin.

Efter förra årets succé med prova-på-dag för fiskeintresserade kommer man dock att arrangera ytterligare en sådan utomhusdag vid Skärjen lördagen den 3 juli. Klockan 10.00-14.00 bjuder klubben på nygrillad korv, kaffe och saft vid brasan.

Besökarna får gärna ta med egen utrustning, men det finns också fiskespön att låna. Hela dagen bjuder föreningen sedan på gratis fiske i Skärjen.

Föreningen tror att det senaste årets uppsving har en hel del att göra med coronapandemin. Många vill komma ut i naturen och fiske är ett intresse där man verkligen kan ladda batterierna.

- Det finns väl inget bättre än att tända en brasa vid en sjö och sätta på en panna kokkaffe. Ofta är det mest lugnet jag vill komma åt, säger Sven Hedlund.

Tid & plats:
Lördag den 3 juli klockan 10.00-14.00 är hela familjen välkommen till Skärjen, några kilometer norr om Nykroppa. Storfors Nykroppa fiskevårdsförening bjuder på grillad korv, saft och kaffe och du får gratis testa lyckan med ädelfisken.

Ytterligare information:
Sven Hedlund 070-143 12 44 eller Christian Mattsson 073-848 23 96.

Senast publicerad av Eva Wiklund