Logotype för Storfors kommun

Syskonen Höglin ställer ut i Storfors Kulturhus

Syskonen Ingegerd och Stefan Höglin ställer ut i Kulturhuset.

Syskonen Ingegerd och Stefan Höglin ställer ut i Kulturhuset med vernissage måndag den 11 september.

Måndag den 11 september är det vernissage i kulturhuset i Storfors.

Då bjuder syskonen Stefan och Ingegerd Höglin på en rad naturinspirerade verk i både olja och akvarell.

- Det ska bli väldigt spännande att få ställa ut på hemmaplan, säger Stefan.

 Redan som liten grabb tecknade han så fort han kom åt och producerade långa remsor med kluriga serier som storasyster Ingegerd fick läsa.

- Jag har väl alltid varit intresserad av att teckna och måla, men under många år har det mer eller mindre legat nere eftersom jobb, hem och annat slukat tiden, säger Stefan, som jobbar i byggbranschen.

Men så blev han rejält förkyld och sängliggande för snart två år sedan och det blev början till en riktig nytändning.

- Jag började surfa på nätet efter akvarellkonst och blev otroligt inspirerad av alla duktiga konstnärer som lagt ut sina verk. Samtidigt var jag relativt klar med eget husbyggande samtidigt som det lugnat ner sig på jobbet. Plötsligt fanns tiden, berättar han.

Och när han satte igång på allvar igen fanns där en intresserad ”konstnärskollega” att bolla idéer med. Ingegerd hade börjat måla senare i livet och då framför allt i olja, och samtalen blev konstruktiva. Kanske har syskonen ärvt sina talanger från sin pappa, som var en duktig tecknare även om han aldrig utvecklade sin talang professionellt.

- Vi brukar sms:a våra halvfärdiga tavlor och kolla vad den andra tycker och det ger hjälp framåt, säger Ingegerd, som framför allt målar natur, blommor och landskap tillsammans med en grupp i Nykroppa.

- Tiden försvinner när jag målar, det är som att gå in i en annan värld, säger hon, och Stefan håller med:

- Lugnet sprider sig i kroppen och en timme kan kännas som tio minuter. Det är verkligen en härlig känsla att lyckas återskapa något ur minnet, säger Stefan, som till största delen målar djur och landskap.

- Jag brukar börja med det som ligger längst bak i bilden och sedan bygga på framåt. I akvarell får färgen ofta eget liv och det ger ytterligare en dimension, säger han.

Att visa upp tavlorna för hemmapubliken känns både spännande och pirrigt.

- Det ska bli kul. Många i Storfors vet ju att jag målar, men säkert blir det en överraskning för någon, säger Stefan.

- Vi pratade ju om att ställa ut tillsammans redan för tio år sedan, men nu är tiden mogen. Fast visst känns det lite nervöst också, säger Ingegerd.

Vernissage: Måndag 11 september klockan 16-18 i Kulturhuset, Centrumplan 1, Storfors.

Senast publicerad av Eva Wiklund