Logotype för Storfors kommun

Stort ideellt engagemang gav Storfors ett centrum för idrott och aktivitet

- Jag minns när hela samhället tågade från järnvägsstationen och upp till Sporthallen under invigningen.

Det glittrar i ögonen på Bengt Enghag, när han berättar om hur Sporthallen byggdes av hyreshus som skulle rivas.

Idag har hallen fått sällskap av en arena för golf, padel, skytte och pingis.

Nej, det höll inte hela vägen ändra fram. Idrottsalliansens dröm om en föreningsdriven arena för idrotter i Storfors krackelerade under tyngden av höga räntor och ett avtagande padelintresse.

Men arenan och hallen står på plats. Borgenären Storfors kommun har köpt den nytillkomna anläggningen för drygt 22 miljoner kronor, och den kommer att fortsätta vara tillgänglig för föreningar och kommuninvånare och dessutom utvecklas.

För att se vidden av vad ideellt engagemang kan åstadkomma, behöver vi backa bandet till slutet av 90-talet.

Det var när den statliga bostadsdelegationen skulle bidra till rivningen av ett antal hyreshus i Storfors som judoklubbens ordförande, Bengt Enghag, kläckte idén om att istället bygga om och bygga till för att ge Storfors en riktig sporthall. Han var då anställd av bostadsstiftelsen Björkåsen i Storfors.

- Bengt Enghag har varit motorn i hela det här projektet. Utan honom och alla hans kontakter och kunskaper hade vi inte haft en sporthall i Storfors, säger Sven-Erik Rhén, som på den tiden var rektor för Vargbroskolan.

Sporthallen byggdes av Stiftelsen Björkåsen med gym, judolokal, omklädningsrum och så småningom även ett vandrarhem och ett tillagningskök där stora grupper kan serveras. Att använda företag från trakten var förstahandsvalet.

- Vi hade i stort sett bara lokala hantverkare, berättar Bengt.

För driften bildades Idrottsalliansen av judoklubben, handbollsklubben, innebandyföreningen, atletklubben och fotbollsföreningen.

Hela bygden samlades kring projektet och av de 14 miljoner kronor som bygget kostade, drog Idrottsalliansen med Bengt Enghag i spetsen, in 6,3 miljoner kronor från olika sponsorer och bidragsgivare.

Några hus revs, men materialet tillvaratogs och återanvändes i bygget av den nya hallen.

- Tack vare att vi kunde återanvända allt fick vi också 1,9 miljoner kronor i bidrag från miljödepartementet, berättar Bengt Enghag.

Den 12 september 1998 var det så en stolt dag i Storfors då föreningar och kommuninvånare tågade från järnvägsstationen för att inviga den nya sporthallen.

På plats fanns också dåvarande statsrådet Lars Enqvist som då hade ansvar för idrotts- och ungdomsfrågor, men senare blev socialminister.

- Vi var många som delade känslan av stolthet, att vi hade satt Storfors på kartan. Det var samma känsla som när Rönningens Idrottsplats stod klar med omklädningsrum och två planer några år tidigare, säger Sven-Erik Rhen. Han menar att varje ort behöver något som sticker ut. Något som invånarna kan vara extra stolta över.

- Stolthet skapar sammanhållning och bidrar till den energi som får ett samhälle att utvecklas, säger han.

Många, många ideella timmar ligger bakom Storfors Sporthall, och när det 15 år gamla golvet skulle bytas för drygt tio år sedan var bygden på tå igen.

- När vi skulle riva ut golvet ner till betongen kom över 25 personer för att hugga i. Det var helt fantastiskt och sänkte kostnaderna med runt 100 000 kronor, säger Sven-Erik Rhen.

Ungefär en miljon kronor kostade det att byta det 800 kvadratmeter stora hallgolvet mot ett modernt golv av samma typ som användes under OS i London. Till en början fick Idrottsalliansen gå in som borgenärer, men senare löste Storfors kommun hela lånet.

Sven-Erik Rhen har varit ordförande för Idrottsalliansen i 22 år, men han menar att han först de sista åren haft möjlighet att engagera sig fullt ut.

- Det är Bengt som har varit hjärtat och hjärnan i föreningen under alla år. När jag sedan gick i pension och fick mer tid kom projektet med arenan, säger han.

Så får vi hoppa fram till början av 2020, för det var då tankarna på en padelhall i Storfors väcktes.

Flugan padel var på topp och ett par företagare funderade på att bygga en hall. Samtidigt fanns ett stort behov av nya lokaler för skytteföreningen och bordtennisföreningen som hade undermåliga träningslokaler. Idrottsalliansen tog bollen och förhoppningen var att finansiera en del av byggnationen med bidrag från allmänna arvsfonden.

- Tyvärr gick bidragsansökan inte vår väg, och när kriget i Ukraina var ett faktum med skenande elpriser och höjda räntor sprack våra väl tilltagna kalkyler, säger Sven-Erik Rhen.

2021 när bygget startade låg räntan på under en procent. Idrottsalliansen hade tagit höjd för det dubbla, vilket visade sig vara långt ifrån tillräckligt.

- Det har varit många sömnlösa nätter under de senaste två åren, säger Sven-Erik, som är glad över att Storfors kommun täckt ränte- och amorteringskostnaderna under en svår tid och slutligen köpt arenan för att driva den vidare. Samtidigt finns ett stort styng av vemod över att Idrottsalliansen inte kunde fullfölja planerna fullt ut, och en besvikelse över att driftsavtalet sades upp i förtid.

Vad är då de båda eldsjälarna mest stolta över, när en drygt 25-årig epok avslutas i och med att Idrottsalliansen kommer att lösas upp under våren?

- Jag är stolt över vår personal som skapat en så fin hallkultur bland ungdomarna och vårdat hallen så att den efter 26 år upplevs som ny, säger Bengt Enghag. Han menar att Idrottsalliansen haft personal som ställt upp utöver det vanliga och utanför arbetstid.

Sven-Erik Rhen instämmer, och vill även betona betydelsen av mötesplatsen.

- Jag är stolt över att vi skapat en mötesplats för invånarna och bidragit till ett bra samarbete mellan föreningar. Och när det gäller arenan är jag väldigt stolt över att vi har skapat fina träningsmöjligheter för både golf, pingis och skytte, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund