Logotype för Storfors kommun

Stor säsongsavslutning för riddarleklandet 11/8

Vill du fajtas mot en riddare, skjuta pilbåge, äta medeltidsmat eller lyssna till medeltidsgruppen Silva?

Då ska du bege dig till Bjurbäcken på lördag 11 augusti där Riddarleklandet har stor säsongsavslutning.

- Välkomna att avsluta säsongen med oss. Det blir full fart, säger Walter Gödel.

Under sommaren har ungefär 600 barn testat riddarlekplatsen som haft öppet på helgerna. 14 enkla, men roliga stationer har fått goda betyg av båda barn och vuxna. På grund av eldningsförbudet har makarna Gödels försäljning dock minskat drastiskt jämfört med premiäråret.

- Vi brukar grilla vedugnsbakad medeltidspizza, men i år har det inte varit möjligt. Och trots att vi haft andra alternativ har det inte blivit samma sak.

Nu slår man på stort inför säsongsavslutningen. Johan Vickberg med artistnamnet Gröna Ugglan kommer på besök tillsammans med nioåriga sonen Lukas, och erbjuder en rad aktiviteter för barn och lekfulla vuxna. Du kan skjuta pilbåge eller fajtas mot en riddare och det finns chans att bli dubbad till riddare.

- Det är en hobbygrej som kanske kan växa sig större så småningom. Vi gör vår debut i Bjurbäcken, säger Johan, som är amatörskådespelare i Lekaresällskapet i Kristinehamn och även gymnasielärare i historia och religion.

- Jag brinner ju för historia och medeltiden bjuder ju på de klassiska hjältesagorna. Jag och Lukas har sytt riddarkläder och gått på många marknader. Nu vill vi ge lite tillbaka och kanske intressera fler för medeltiden, säger han.

Och fäktiningen i Bjurbäcken kommer att ske med vadderade latexsvärd.

- Man riskerar alltså inga skador, skrattar han.

Självklart kan besökarna också testa alla 14 stationerna på riddarleklandets område. Musikgruppen Silva kommer att underhålla med medeltida toner och det ska finnas både riddarprylar och mat att köpa.

- Det blir bland annat bratwurst, gulaschsoppa, riddarbröd och våfflor, säger Walter, som också bjuder in till en speciell träff klockan 14.00.

- Då träffas alla som är intresserade av att bilda en medeltidsförening i Storfors över en skål soppa. Vi har massor av idéer och det finns redan några intresserade, säger han.

Eventuellt funderar makarna på att byta plats för riddarlekplatsen nästa sommar, men att den återkommer i någon form är de övertygade om.

- Vi vill egentligen hitta en bra plats där vi kan ha öppet flera dagar i veckan under högsommaren, och förhoppningsvis även använda vår vedeldade ugn, säger han.

Tid & plats för riddarlandets avslutningsfest:
Bjurbäckens bruksområde, lördag 11 augusti klockan 11-17.

Information: Walter & Ilona Gödel 070-941 19 55 eller 070-645 67 47.

Länk till Gröna Ugglans fb-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Johan Vickberg, amatörskådespelare och historielärare, kommer till Bjurbäcken under artistnamnet Gröna Uggan - tillsammans med nioåriga sonen Lukas.

Senast publicerad av Eva Wiklund