Logotype för Storfors kommun

Storfors i topp med satsning på kultur

Dans är en populär aktivitet i Kulturhuset, liksom utställningar och Storfors moderna 4K-biograf med stor salong.

Dans är en populär aktivitet i Kulturhuset, liksom utställningar och Storfors moderna 4K-biograf med stor salong.

Enligt Sveriges Radio Kulturnytt ligger Storfors kommun bland de kommuner som satsade mest på kultur i Sverige under 2016.

Under året satsade kommunen 1957 kronor per invånare på kulturen, att jämföra med Värmlandssnittet på 1077.

- Kultur är ju en av de saker som gör att människor växer och mår bra. Kulturen var tidigare ett lite underprioriterat område och vi valde därför att satsa extra under 2016, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Satsningen innebar bland annat en stor upprustning av Kulturhuset med biograf, bibliotek, danslokaler och musiklokaler. I huset finns också ett kulturcafé där man ibland har konstutställningar och uppträdanden.

I Storfors har dans varit en populär sysselsättning bland barn och unga under alla de 14 år som danslärare Malin Rodéhn erbjudit träning för både små barn och äldre ungdomar. Grupperna jobbar med en blandning av jazz- och showdans. De senaste åren har dessutom zumba tillkommit, både för barn och vuxna.

I Kulturhuset erbjuds också motionsdans till orkester varje söndag kväll – en mycket populär verksamhet som drivs av Korpen Karlskoga.

Biografen har renoverats, fått digital 4k-projektor och nytt ljud. Nu visas premiärer i genomsnitt 3-4 gånger i månaden, och det är mycket tydligt att satsningen är uppskattad av invånarna. Den genomsnittliga besökssiffran ligger på 80 personer i salongen som rymmer hela 215 personer.

- Jag är stolt och glad över att vi kunde göra den här satsningen och det är fantastiskt roligt att den är så uppskattad. Kulturhuset och biografen är ju en viktig samlingspunkt i bygden, säger kultur- och fritidschef Olle Rodéhn.

Satsningen på kulturen var möjlig delvis tack vare de statliga bidrag som kommunen fick för flyktingmottagandet.

I Storfors finns också en välbesök samlingspunkt för traktens seniorer. Till Seniorernas Hus kommer man för att gå på handarbetscafé, lyssna till dragspelsklubbens övningskvällar, gå på matlagningskurs och ibland för att dansa, prova viner eller lära sig mer om datorer och mobiltelefoner.

Källor: Sveriges Radio Kulturnytt har fått uppgifterna från Myndigheten för kulturanalys och SKL.

LÄNK TILL SR Kulturnytt - inslag från Storfors Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

LÄNK till Kulturnytt - tabell - så mycket satsar Storfors på Kulturen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Senast publicerad av Eva Wiklund