Logotype för Storfors kommun

Storfors dragspelsklubb bjuder in till prova-på-kväll 20 september

Det började med en kurs i Storfors 1980 och nu har Storfors dragspelsklubb varit igång i över 40 år.

- Vi vill gärna föryngra oss i klubben och ser fram emot att få ännu fler medlemmar, säger Göran Nilsson, som nu bjuder in till prova-på-kväll den 20 september.

Varje måndag samlas han och vännerna Holger Svensson, Sven Öjerhed, Peo Holmberg, Sten Högberg, Stellan Myhr, Gunnar Johansson, Bertil Ring och Dan Holmberg i Seniorernas Hus.

Att de har roligt tillsammans råder det ingen tvekan om. Historierna och låtarna avlöser varandra och ingen har långt till skratt.

Vid långbordet sitter också Ulla Tönnerfors, Kerstin Holm och Nancy Svensson och trallar med i låtarna, samtidigt som de dukar för kaffe.

- Det kan bli sena måndagskvällar, ibland håller de på till klockan tio, men vi har väldigt trevligt ihop, säger Ulla.

Både spelemännen och deras fruar åker ofta på spelmansstämmor tillsammans och de känner varandra väl. Ute på stämmorna är intresset stort i alla åldersgrupper.

- Dragspel har lite töntstämpel över sig ibland, men man kan ju spela nästan vad som helst. På stämmorna är det ordentligt drag, säger Sven Öjerhed, och Kerstin Holm håller med:

- Det är musik man blir riktigt glad av. Stämningen brukar vara på topp, säger hon

Klubben övar troget varje måndag kväll i Seniorernas Hus på Parkgatan i centrala Storfors. Då och då gör de även gemensamma framträdanden.

Det unika med dragspel är att man både spelar melodin och kompar sig själv.

- Det brukar vara det svåraste - att lära händerna att göra olika saker, säger Peo Holmberg.

Gruppen spelar gammal dansmusik, men det blir också moderna tongångar ibland. Förutom dragspelen finns en gitarrist och en trummis med i bandet och Gunnar Johansson kan också använda sitt digitala dragspel som en bas.

- Här finns plats för fler spelemän och kvinnor. Vi skulle gärna se någon på fiol, saxofon eller klarinett också, säger, Göran Nilsson, som nu hoppas på yngre förmågor och gärna på några kvinnor.

- Den som är nyfiken får gärna komma förbi på vår prova-på-kväll där man kan spela med oss och prata över en kopp kaffe, säger Stellan Myhr.                       EVA WIKLUND

Stellan Myhr, Holger Svensson, Sven Öjerhed, Peo Holmberg, Sten Högberg, Göran Nilsson och Gunnar Johansson vill nu ge fler chansen att delta i spelkvällarna. FOTO: Eva Wiklund

Göran Nilsson, en av sångarna.

Sven Öjerhed och Peo Holmberg har roligt tillsammans både när gruppen övar och när man besöker olika spelmansstämmor.

Ulla Tönnerfors, Kerstin Holm och Nancy Svensson har följt med varsin ”speleman” till  den trivsamma övningslokalen.

PROVA-PÅ-KVÄLL

Måndag den 20 september bjuder klubben in till en prova-på-kväll för alla intresserade med start klockan 18.30. Även den som är nybörjare är välkommen, då finns ju möjligheten att få lära sig av dem som spelat länge. Seniorernas Hus Parkg. 14. Information: Stellan Myhr 0722-49 61 30.

Senast publicerad av Eva Wiklund