Logotype för Storfors kommun

Storfors BTK lägger ner sin elitsatsning

Tränarna Tomas Bergquist och Anders Hult i Storfors BTK har fattat det tuffa beslutet att lägga ner klubbens elitsatsning.

Det blir inga guldhattar för Storfors BTK i år. Det står klart sedan förbundet ställt in slutspelet.

Dessutom kommer klubben nu att lägga ner sin elitsatsning helt.

- Det kommer mängder av nya krav från förbundet, bland annat att klubbarna måste köpa in nya golv för 75 000 - 100 000 kronor. Det klarar vi helt enkelt inte, säger Anders Hulth.

Besvikelsen över det uteblivna slutspelet är stor i truppen även om klubben står bakom beslutet.

- Självklart måste det sportsliga komma i andra hand i sådana här lägen, men visst svider det, säger tränaren Anders Hulth.

Storfors BTK vann serien och man har det bästa och jämnaste laget någonsin.

- Vi har inte ens behövt använda bästa uppställningen för att vinna serien, det hade vi sparat som en nivåhöjning till slutspelet, säger Anders, som är ganska säker på att Storfors har seriens bästa lag.

- Därför känns det naturligtvis tråkigt att vi inte får visa det i ett slutspel.

Men på frågan från förbundet stod klubben, liksom övriga, bakom beslutet att ställa in slutspelet.

- Att förhindra smittspridning är ju fokus nummer ett, säger han.

Däremot är besvikelsen stor att Svenska Bordtennisförbundet inte korade en svensk mästare utifrån resultatet i grundserien, som exempelvis basketen och innebandyn gjorde.

- Tjejerna i laget är mycket besvikna över detta, säger Anders.

Besvikna är de också över att klubben nu ställer in elitsatsningen.

- Det kommer många nya regler, dels de dyra golven som ska köpas in och sedan läggas ut under alla bord inför varje match, ett jobb som kan ta flera dagar. Det kommer också nya regler om att vi måste bekosta centrala domare och elitlicenser. Om två år flaggar förbundet också för att man bara får ha ett visst antal utländska spelare i lagen, säger Anders Hulth, är besviken över att inte få ett bättre avslut.

- Vi hade full laguppställning inför hela slutspelet. Visst svider det och visst känns det tråkigt att vi nu blir tvungna att lägga ner spelet i damernas pingisliga, säger han.

Tränare Tomas Bergquist säger att det känns som rätt läge att lägga ner nu.

- Det har länge varit gnäll över att vi haft så många utländska spelare, speciellt efter att vi blev ett riktigt sportsligt hot. Detta trots att de bidragit med otroligt fint motstånd till svenska spelare. Där känner vi inte att förbundet stöttar oss, säger Tomas, som dock tar med sig många goda minnen från elitsatsningen.

- Det har varit otroligt roligt att få lära känna alla spelare och leverera pingis på hög nivå, säger han.

I bagaget har Storfors BTK fyra SM-finaler med tre silver och ett guld. Nu var femte SM-slutspelet med guldvittring på gång. Man har också minnet av Sveriges mest entusiastiska pingispublik att vårda.

- Elva år i högsta ligan har krävt mycket energi, men jag ångrar inte en sekund. Det har varit ett fantastiskt äventyr, säger Anders Hulth medan Tomas Bergquist nickar instämmande.

Kommunalråd Hans Jildesten är bedrövad över att Svenska Pingisförbundet försvårar för små föreningar.

- Det här ger ideella pingisföreningar sämre chans att överleva. Jag hoppas verkligen att andra små klubbar nu ändå kan ge de stora föreningarna en match, säger han, och riktar ett stort tack till Storforsklubben:

- Som förening har ni satt Storfors på kartan och hjälpt till att lyfta fram det som är positivt i Storfors i alla lägen, det är ovärderligt. Vi har haft Sveriges bästa pingisspelare och Sveriges bästa pingispublik och ni är guld värda, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund