Logotype för Storfors kommun

Slussarna knyter samman drygt sex mil sjösystem

Bjurbäckens slussar ligger som ett nav i det 65 kilometer långa, sammanhängande, sjösystemet.

Med båt eller kanot tar man sig enkelt mellan Karlskoga och Filipstad via slussarna i Bjurbäcken och Asphyttan.

Vid slussarna, som lyfter de båtburna elva meter i tre steg, finns även ett par grillplatser, vandringsled längs kanalbanken och så det välbesökta caféet i den gamla slussvaktarstugan.

Det är tredje året i rad som Lars-Erik Wall med familj driver sluss-caféet och förra året kunde han räkna in 33 000 besökare. Även i år har det varit högt tryck under fina dagar.

- Det är extra roligt när folk trivs och kommer tillbaka, säger Lars-Erik, som sätter igång att baka tre olika sorters bullar samt hallongrottor och andra småkakor och annat kaffebröd klockan fyra varje morgon.

På menyn finns också olika typer av smörgåsar och den här säsongen kommer även lunchrätter från Grön Ko finnas att köpa.

- Jag gillar när det är fart och fläkt men samtidigt avslappnat som det verkligen blir i en sådan här miljö. Och att stiga upp en tidig morgon och se dimman lätta över fälten bortom kanalen är magiskt, säger Lars-Erik, som i år kommer att bo i husbil på området.

En som gärna tar sjövägen till slussarna för fika är Storfors kommunalråd Hans Jildesten.

- Det här är ett fantastiskt fint sjösystem. Jag har åkt båt här i 30 år och jag hittar fortfarande nya, fina ställen, säger Hans, som just den här majdagen har sällskap i båten av Alicia Hahne, som tillhör familjen, och hennes kompisar Melwin Österberg och Vilda Sköld.

Ett av hans favoritställen är kanalen vid Prästbäcken, men det finns många fler.

- Att åka upp mot golfbanan strax innan Nässundet är otroligt fint, säger Hans, som inledde båtlivet redan som sjuåring.

- Morfar hade som krav att jag skulle kunna simma 200 meter och att jag själv skulle dra igång motorn. Jag slet ihärdigt för att klara det, säger Hans, som skulle vilja tillbringa ännu mer tid på vattnet än han hinner med.

Anläggningen i Bjurbäcken drivs av Föreningen Filipstads Bergslags Kanal, som har hand om slussning och skötsel både här och i Asphyttan. Föreningen finansierar sin verksamhet med bidrag från Storfors och Filipstads kommuner samt med andra bidrag. Många i föreningen gör ideella insatser.

- Vi hyr ut husbilsplatser vilket ger ett tillskott, säger ordförande Tomas Rundh, som välkomnar all form av stöttning i arbetet.

Han berättar också att föreningen gjorde en stor förbättring för två år sedan. Då grävde man in ett helt nytt avlopp med minireningsverk, vilket garanterar att besökarna har fungerande toaletter.

Under högsäsongen slussar man regelbundet under dagtid, både i Bjurbäcken och i Asphyttan. Slussvakten ser också till att området är välklippt och att kanalbanken är röjd. I området får man slå upp ett tält för en natt och man kan lägga till med båt i gästhamnen. På parkeringen finns åtta husbilsplatser.

FAKTA

Bjurbäckens slussar grävdes för järnet. Det var i mitten av 1800-talet som slussarna vid Bjurbäcken öppnade och 65 kilometer vattenled blev tillgänglig för trafik. Då handlade det om transport av järn, men idag är Bjurbäcken ett omtyckt besöksmål där man kan känna historiens vingslag och se på förbipasserande båtar. Här kan man strosa i den vackra naturen och grilla vid vindskyddet nedanför slussarna.

  • Slusscaféet har öppet varje dag kl 11 -18, juni - 15 aug. Tel 070-464 40 94. Slussning kl 8-17 efter kontakt med slussvakten på tel 073-957 39 75. Slussarna är öppna för båttrafik från juni till 31 augusti.
  • Bjurbäckens bruksområde ligger en kilometer från slussarna. Här fanns stångjärnshammare och hytta. I dag finns en klensmedja med rötter i 1700-talet samt en kvarn med kvarnstall. Den vackra stenbron är en sevärdhet med järnräcket som smiddes i klensmedjan. Här kan man bli guidad av Tomas Rundh från Bjurbäckens byalag efter bokning på tel 070-840 32 79.
  • Flera vandringsleder utgår härifrån:

    Promenadstigen på kanalbanken leder fram till en fin rastplats vid Källsfallets nivåsluss som alltid står öppen. Från Källsfallet är det en kort bit att promenera längs asfaltsvägen fram till Asphyttans sluss och en liten badplats.

    Rövarleden går till Hornkullens silvergruvor eller Badsta Camping.

    Järnsjöleden löper över Lungälvsmossen till Lungsund och sedan vidare mot Hytte och Nässundet.


Senast publicerad av Eva Wiklund