Logotype för Storfors kommun

Se komikern Kadir Meral i Kulturhuset torsdag 28 nov

När Komikern Kadir Meral deltog under en kompetensmässa i Storfors Kulturhus på onsdagskvällen så gjorde han det med lite mer allvar än han brukar ha i sina föreställningar.

- Jag vill ju ge de nyanlända mod och hopp om en framtid i Sverige och jag vill också utmana de företag som är här att vara modiga och våga testa kompetens som kanske är annorlunda, säger han.

I morgon, torsdag 28 november, ger han en föreställning för allmänheten.

Kadir är kurd och kom till Sverige som ung på 90-talet tillsammans med sina mamma och sju syskon. Pappan fanns redan på plats sedan ett par år tillbaka. Han berättar om den första tuffa – och förvirrande tiden – men också om alla de möjligheter som finns i Sverige för den som vågar och vill integreras och blir en del av samhället.

- Jag fick plugga fyra timmar inför ett prov medan mina kompisar pluggade en timme. Man kan tycka att det är orättvist, men det är ännu mer orättvist för min kusin som aldrig tog sig till Sverige, som aldrig fick en chans, säger han.

Idag har han en examen i statskunskap och en gymnasielärarexamen i bagaget.

- Tio år efter att jag kom till Sverige stod jag i ett klassrum och undervisade svenska barn i samhällskunskap, säger han, och betonar att han inte berättar det för att skryta utan för att inspirera. För att visa att det går bara man inte ger upp.

- Det kan ta tid innan ni tar er in i samhället, innan ni får ett jobb, men om ni inte ger upp så kommer det att hända, säger han, och utmanar publiken;

- Skriv en lista på alla era kompisar. Om alla på listan har ungefär samma bakgrund som er själva, se då till att föra in någon ny person med annan bakgrund inom ett par månader.

Han berättar också om kärleken – som gav honom både lycka och framtid men också en mycket besvärlig tid när han tvingades bryta med familjen.

- Jag fick ett ultimatum. Min familj ville att jag skulle gifta mig med en kurdisk flicka från byn, men jag valde att följa mitt hjärta. Ibland måste man göra saker som man blir ledsen av eller som andra blir ledsna av för att inte göra våld på sig själv, säger Kadir, som idag har två barn tillsammans med sina svenska fru. Han försonades också med sin familj efter flera år.

Torsdag 28 november bjuder Kadir på en stand-up-show i Storfors Kulturhus om kulturkrockar och dråpliga situationer han råkat ut för. Han har ett skarpt öga och en värme och engagemang för sitt nya hemland.

- Idag är båda mina kulturer integrerade i varandra. Det gäller också att hålla kvar sina rötter, annars blir man rotlös och får inget fäste i det nya, säger han.

Efter föreställningen finns också chans att köpa ett signerat exemplar av nyutgivna relationsromanen ”Pojken som följer sin skugga”. Föreställningen arrangeras av integrationsenheten och är öppen för alla.

Tid & plats: Storfors Kulturhus, torsdag 28/11 klockan 18.00. Fri entré. Ingen föranmälan.

Senast publicerad av Eva Wiklund