Logotype för Storfors kommun

Säsongsöppning för trädgård Villa Furuvik den 22 maj

Redan lördagen den 22 maj öppnar den parkliknande trädgården Villa Furuvik för säsongen.
I sommar finns chans att besöka området vid tre tillfällen.

- I år firar vi tioårsjubileum, säger Kerstin Wålstedt som tillsammans med maken Yngve håller området i fint skick.
Och på 11 000 kvadratmeter finns det plats för att besökarna att röra sig utan att komma för nära varandra.
- Vi kommer att sprida ut fikabord i trädgården där vi bjuder på kaffe med dopp, och vi uppmanar alla att hålla avstånd, säger Kerstin, som inte tar betalt för inträdet. Däremot kan den som vill skänka en slant och i år går insamlingen till Barncancerfonden.

Förberedelserna för sommarens blomsterprakt är i full gång och Kerstin har hunnit planera ut de flesta plantor och naturligvis rensa såbäddar och perenner.
- Men i natt varnar de för frost, så det kan tänkas att vi får lite extra jobb, säger Kerstin, som minns det året som hon coh maken fick täcka rabatterna med alla filtar huset kunde uppbringar under några intensiva vårnätter.
I trädgården väntar nu många olika områden med vårblommor. I tropiska hörnan spirar blommorna redan tidigt och i den stora trädgården finns stora planteringsbäddar med både blommor och grönsaker.

En promenad runt udden är vacker oavsett årstid, men det är osäkert om det syns några spår av de röda näckrosorna ännu.
Huset, som byggdes 1907, är en pärla i sig själv, men i pandemitider släpper makarna inte in besökare där som de brukar.

Vid stranden finns ett litet hus som hyrs ut under sommartid, där man kan få kika in. Perfekt för den som exempelvis vandrar på Järnsjöleden eller den som vill stanna längre i den prunkande trädgården.
- För ett par hundralappar per natt kan man hyra huset och uppleva trädgården under dygnets alla timmar, säger Kerstin.

I år blir säsongsöppningen också extra festlig eftersom dottern Karin Stenberg inviger sin nya lokal för företaget Healthy Habits som bland annat erbjuder massage och akupunktur. Företaget flyttade nyligen från Kristinehamn till Furuvik och ligger nu idylliskt i ett eget hus i den stora trädgården.

INFORMATION:
Öppen trädgård: 22/5, 3/7 och 1/8 kl 12-17. Fri entré.
www.villafuruvik.se

HITTA:
Trädgården ligger strax norr om avfarten till Lundsbergs skola. Följ skylten Furuvik och sväng vänster om du kommer söderifrån.

Senast publicerad av Eva Wiklund