Logotype för Storfors kommun

Rejält drag väntar i Storfors kyrka söndag 17 februari

Spelmännen är; Holger Svensson på trummor, Sten Högberg, Bertil Ring, Göran Nilsson, Stellan Myhr, Gunnar Johansson och Sven Öjerhed.Till höger sångaren Bertil Joel och Elna Johansson.Två av klubbens medlemmar saknas på bilden; Anna Jansson och Dan Holmberg.

Söndag den 17 februari bjuder Storfors Dragspelsklubb på annorlunda gudstjänst. Spelmännen är; Holger Svensson på trummor, Sten Högberg, Bertil Ring, Göran Nilsson, Stellan Myhr, Gunnar Johansson och Sven Öjerhed.Till höger sångaren Bertil Joel och Elna Johansson.Två av klubbens medlemmar saknas på bilden; Anna Jansson och Dan Holmberg.

När Storfors Dragspelsklubb spelar läsarsånger brukar Storfors kyrka vara väldigt välbesökt.

Söndag den 17 februari klockan 15.00 är det dags igen.

- Det roligaste är att få glädja andra med musiken, säger Sven Öjerhed, en av de tongivande i klubben.

Varje måndagskväll övar Storfors Dragspelsklubb i Seniorernas Hus, och övningstillfällena har också blivit en social samlingspunkt.

- Vi har sagt att det är fritt för alla som vill att komma och lyssna och fika med oss, säger Sven.

Det är inte ovanligt att publiken består av 12-15 personer och för klubbens medlemmar blir det en extra sporre med några som lyssnar.

Även förra året deltog dragspelsklubben i en så kallad ankargudstjänst, och man fick positiv respons.

- Många tycker att det är härligt att få höra de här gamla sångerna som kanske inte spelas så ofta, säger Sven, som började spela redan som fyraåring. Med hjälp av en pall att ställa dragspelet på gick det fint att komma igång. Men han har gjort långa uppehåll i spelandet och det är först de sista tio åren som han spelat riktigt regelbundet.

Klubben har tillsammans med sina ”fans” valt ut tolv läsarsånger som ska spelas på söndag och på repertoaren finns bland andra ”Han har öppnat pärleporten”, ”Var jag går i skogar, berg och dalar” och ”O store Gud”.

Alla besökare får vara med och sjunga tillsammans med försångaren Bertil ”Joel” Eriksson.

- Det ska bli väldigt roligt. Jag har alltid tyckt om att sjunga även om jag inte är med i någon kör, säger Bertil Joel, som är en flitig gudstjänstbesökare.

- Jag kommer oftast i väldigt god tid så att jag hinner insupa hela kyrkans rum, då får jag harmoni i hjärtat. En stor anledning är också att jag så gärna vill sjunga alla psalmer, säger han.

Efter gudstjänsten, som även består av en kort betraktelse av prästen Anna och några instrumentala dragspelslåtar, bjuds på kyrkkaffe med smörgås och chokladruta i församlingshemmet.

- Det här blir en lite annorlunda gudstjänst och vi hoppas på att folk i alla åldrar vill komma och trivas med oss, säger församlingsassistent Gunilla Bengtsson.

Dragspelsklubbens ”fanclub” kommer ofta och lyssnar på måndagskvällarna och när klubben har konsert.

Senast publicerad av Eva Wiklund