Logotype för Storfors kommun

Qigong ger energi i paradislik trädgård

Karin Stenberg samlar gruppen i skuggan under trädgårdens största alm och börjar med de lugna rörelserna som ska pågå i knappa timmen.

- Det handlar om tanke, andning och rörelse, om att få ordning på sitt energiflöde och att skärpa sitt sinne, säger hon.

Varannan tisdag under sommaren bjuder hon via sitt företag Healthy Habits in till qigong i Trädgård Villa Furuvik. Hon berättar att det finns upp till 3000 olika qigong-stilar och att hon under sommaren ska visa fyra av de stilar som hon själv tränar för att må bra.

- Det blir lite som ett smörgåsbord, så man behöver inte vara med alla gånger utan kan komma när det passar, säger hon.

Den här julikvällen är ljummen med en svag fläkt från Hållsjön strax intill. Deltagarna får ställa sig med fötterna i axelbredd och sedan hitta en bra balans genom att gunga lite fram och tillbaka.

Karin börjar med stora avslappnande rörelser för att, som hon säger, ”skaka igång kroppen”. Övningarna kan beskrivas som meditation i rörelse, och ska helst gå långsamt med stort fokus.

- Enligt kinesisk medicin är människan en energivarelse och en länk mellan jordisk och himmelsk energi som man kallar chi, säger hon.

Gruppen jobbar med guidad avslappning där Karin får deltagarna att slappna av ända från hårrötterna ner till tårna. Hon uppmanar också att andas in genom näsan och ut ur munnen – och de djupa andetagen ska kännas långt ner i magen.

- Genom djupandning släpper vi ut spänningar och andas in energi, säger hon.

De dryga trekvarten går fort och efteråt är det glada miner.

- Jag har mediterat lite förut, så det här kändes väldigt naturligt och skönt. Jag är väldigt glad att Karin startat detta så att vi får tillgång till det, säger Charlie Carlsten, som bor i trakten.

Maria Lindeberg är på besök i Furuvik för första gången tillsammans med vännerna Kicki Karlsson och Åsa Wollke.

- Jag är så otroligt lycklig över det här stället, man kommer in i ett lugn. Kanske för att det är gammalt och för att träden fått ta tid på sig att bli så stora, säger Maria, som tillsammans med vännerna spenderar ett dygn här med övernattning i den halva villa som Karin och hennes sambo Peter Niklasson hyr ut. De ska också hinna med roddturer, vandring på Järnsjöleden och massagebehandlingar på Karins klinik.

Åsa säger att hon är förälskad i platsen efter bara en halv dag.

- Det känns bra att sova över så att man hinner ta in allting. Det känns som nån slags urkraft här, skrattar hon.

Efter qigongpasset bjuder Karin på hembakat bröd och hemlagad soppa, gjord på trädgårdens grönsaker. Mätta och belåtna satsar de övernattande gästerna på att ro bort till en rastplats i Hållsjön.

- Det här är verkligen ett paradis, och det var både skönt och spännande att testa qigong, säger Kicki

Fakta: Kommande qigong-tillfällen hålls tisdagarna 20 juli, 3 augusti, 17 augusti kl 17.30-18.45, information healtyhabits.nu

Senast publicerad av Eva Wiklund