Logotype för Storfors kommun

Prova-på-dag för ädelfiske i Skärjen lördag 27 juni kl 14-18

Gemenskapen, spänningen och utmaningen. Det är några av anledningarna till att Christian Mattsson, Sven Hedlund och Sune Hörnquist ägnar fritiden åt fiske.

Nu bjuder Storfors Nykroppa fiskevårdsförening in till en prova-på-dag lördag eftermiddag den 27 juni för att fler ska få upptäcka tjusningen.

I Västra Skärjen, några kilometer norr om Nykroppa, sätter föreningen in ädelfisk var fjärde vecka under hela säsongen. Här har föreningen jobbat hårt för att göra området attraktivt med tre stora grillplatser, två toaletter, handikapbrygga och båtar att hyra. Det finns gott om plats att parkera med husbil och många stannar en eller flera nätter. Alla pengar som kommer in på fiskekort och båthyror går direkt tillbaka till medlemmarna i form av ny fisk. Här finns fina abborrar, men de flesta besöker den två kilometer långa sjön för att fiska Gustavalax.

Sune Hörnquist är en av nio fiskepoliser och han ägnar en stor del av sin tid åt kontroller och inte minst städning tillsammans med Sven Hedlund.

- De allra flesta är skötsamma, men det händer att vi får städa efter folk och det är inte roligt. En och annan fuskar också med fiskekortet vilket gör oss väldigt besvikna, säger han.

Ett dagskort för fiske kostar bara 100 kronor och för ytterligare en hundralapp kan man hyra någon av de sex roddbåtar som föreningen placerat i sjöns södra ände. Numera kan man boka båt och köpa fiskekort via i-fiske, något som de utländska gästerna uppskattar.

- Många vill vara säkra på att ha båten bokad när de kommer hit, och nu går det ju utmärkt, säger Sune.

I coronapandemins kölvatten har fiskeföreningar på många platser sett ett uppsving.

- Blir det fint väder så tror vi på stort intresse för fisk i sommar, säger ordförande Christian Mattsson. Han har fiskat sedan barnsben och uppskattar både gemenskapen och naturupplevelsen.

Föreningen har, förutom Skärjen, cirka 50 fiskevatten som de 500 medlemmarna har tillgång till för bara ett par hundralappar om året. Det gäller inte minst Mögsjön och Östersjön där man satt ut 65 000 gösyngel de senaste åren. Föreningen brukar arrangera trollingtävlingar och klubbmästerskap men just nu ligger man lågt på grund av restriktionerna gällande cornapandemin.

En prova-på-dag för fiskeintresserade arrangeras dock vid Skärjen lördagen den 27 juni. Besökarna får gärna ta med egen utrustning, men det finns också fiskespön att låna. Hela eftermiddagen får intresserade gratis testa ädelfiske i Skärjen.

FAKTA: Prova-på-dag 27 juni

Lördag den 27 juni klockan 14.00-18.00 är hela familjen välkommen till Skärjen, några kilometer norr om Nykroppa. Sväng vänster vid fd Konsum och fortsätt ett par kilometer norrut -det är skyltat där du sedan svänger vänster mot Skärjen.
Storfors Nykroppa fiskevårdsförening bjuder på grillad korv med bröd, saft och kaffe och du får gratis testa lyckan med ädelfisken. Ta helst med egen utrustning, men för den som inte har finns det några spön att låna.

Information: Sven Hedlund 070-143 12 44 eller Christian Mattsson 073-848 23 96

Senast publicerad av Eva Wiklund