Logotype för Storfors kommun

Populär säsongsavslutning i Trädgård Villa Furuvik

Trots att regnet hängde i luften valde över 200 personer att besöka Trädgård Villa Furuvik under årets sista öppna trädgård.

- Jag är helt överrumplad av den här platsen. Hit vill jag komma fler gånger under året, säger Ulf Nedeus, som åkt från Kristinehamn tillsammans med hustrun Cecilia.

Det kommer en stadig ström av besökare och alla får en karta vid entrén med de olika områdena utprickade och beskrivna. Efter en färgfylld och väldoftande promenad förbi tropiska hörnan, växthuset och de stora odlingarna med liljor och köksväxter samt en promenad runt udden väntar hembakat och kaffe på glasverandan och i trädgården.

- Vi gör detta för att det är roligt. Vi får träffa så många trevliga människor som verkligen uppskattar att få komma hit, säger Kerstin Wålstedt, som i år också har visat gästerna själva huset; Villa Furuvik.

- Huset är byggt 1907 och det är bara köket som är ändrat sedan dess. Allt annat är intakt och många är jätteglada över att få gå runt i den här lite annorlunda miljön, säger Kerstin.

De barnfamiljer som kommer stannar gärna till strax innanför grinden. Där sträcker sig ett stort träd upp mot himlen och det som lockar de yngsta besökarna är trädhuset långt däruppe.

- Kom upp ni också. Det är jättehäftigt, säger Theodor Delang, som får huka sig lite för att kunna kliva in i miniatyrhuset.

Brodern Elis håller sig dock på marken tillsammans med familjen.

- Vi har varit här förut och vet att det är en underbar trädgård. Det här ger ju inspiration till vår egen trädgård och dessutom är det ett underbart hus, säger Annelie Delang.

Sylvia Westmark besöker trädgården för första gången och hon är imponerad.

- Jag förstår inte hur de gör. Alla växter är ju så kraftiga här, skrattar Sylvia, som trivs där det växer.

- Människor mår bra i naturen, det påverkar andningen och själen och ger ett lugn, säger hon.

Inne i växthuset får både Mårbackapelargoner och druvklasar uppskattande blickar av Rose-Marie Hellström som gjort en utflykt tillsammans med sonen Bo Hellström.

- Det är jättevackert med massor av flox, säger Rose-Marie.

På glasverandan sitter Carin och Henrik Älgsjö och låter sig väl smaka av varma kanelbullar och toscahjärtan.

- Vi har haft på gång att åka hit hela sommaren, men nu passade det äntligen. Vi är så fascinerade av den här stora trädgården och förstår vilket jobb som ligger bakom, säger Henrik.

210 besökare passerade under dagen och när makarna Wålstedt räknat pengarna som besökarna skänkt till Världens barn under sommarens fyra tillfällen är summan uppe i hela 22 000 kronor.

- Vi är mycket nöjda med den här säsongen, säger Kerstin, som vill fortsätta att hålla öppet några gånger per sommar så länge hon och maken orkar.

- Vi märker ju att vår trädgård och huset blir en samlingspunkt under de här sommarträffarna. Det känns roligt att få bjuda på det, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund