Logotype för Storfors kommun

Öppen konsthall i Asphyttan 1-2 juli samt 8-9 juli

Drygt två kilometer norr om Bjurbäcken ligger idylliska Asphyttan.

Mitt i byn hittade konstnärerna Marit Ruud och Harald Schioldborg sitt drömställe och flyttade från Norge.

I helgen slår de upp portarna till ateljén i nybyggda konsthallen.

- För mig är Asphyttan som en bullerby. När vi köpte huset var det som ett spökhus. Ingen hade bott här på 35 år, det var hål i taket och helt igenväxt i trädgården. Men med hjälp av lokala hantverkare har vi fått vårt smultronställe, säger Marit, som uppskattar lugnet och framför allt vänligheten och generositeten i byn.

- Här bryr sig folk verkligen om varandra och hjälper till, säger Marit, som också tycker om det öppna landskapet där man kan se långt och alla sjöarna. Det gör även släkt och vänner som ofta är på besök.

Efter hårt vinterarbete har de båda konstnärerna nu skapat en konsthall och en ateljé av hög klass. Gårdens gamla magasin har renoverats varsamt och fått trägolv och synliga takbjälkar. Här passar verken perfekt.

Att paret nu också driver uthyrning av lägenheter är grannarnas förtjänst.

- Eva-Lena Nordstrand som driver Asphyttans B&B tyckte att vi skulle göra något med det tomma huset. Ibland får hon frågor från större sällskap som hon inte har plats för, säger Marit.

Numera samarbetar de båda entreprenörerna tätt. Grupper kan bokas på båda ställena och Eva-Lena kan leverera mat till större sällskap som ryms i Bergsmansgårdens stora sal. För Bergsmansgårdens gäster gäller självhushåll, men det är bara ett par hundra meter till Asphyttans Bed and Breakfast som också har ett café.

- Det är väldigt trevligt att jobba tillsammans, säger Marit, som ser fram emot att få ta emot besökare i den nya konsthallen.

Även närområdet passar bra för en helgutflykt. Här finns barnens favorit riddarlekplatsen och vedungsbakad medeltidsmat vid Bjurbäckens bruksområde och Bjurbäckens slussar med café och lunchservering. Vid slussarna kan man också få följa med i slussvakternas båt varje dag i juli strax efter lunch. Då kan man också lyssna till slussvakternas berättelse om hur slussarna byggdes.

FAKTA:

Öppen ateljé: 1-2 samt 8-9 juli kl 11-18. Konsthallen är även öppen när konstnärerna är hemma och man kan också boka en tid via telefon.

Info: 0590-159 00, www.bmgg.se

Senast publicerad av Eva Wiklund