Logotype för Storfors kommun

Nystart för Fritidsbanken – sommarprylar söks

Nu har Fritidsbanken i Storfors mångdubblat öppettiderna och håller öppet klockan 10-14 varje dag.

Dessutom har verksamheten flyttat in i Kulturhuset, med samma ingång som restaurangen.

Besöken har ökat och under sommaren finns det behov av fler säsongsbetonade saker att låna ut kostnadsfritt.

På Fritidsbanken, som finns i många kommuner i Sverige, lånar man idrotts- och friluftsprylar på samma sätt som ett bibliotek.

- Vi vill gärna ha en bredd i det som lånas ut, så vi tar emot allt från bollar, strandspel, tält till prylar för camping eller idrottsutrustning, säger Henrik Bäckman, som ansvarar för verksamheten.

Just spel för utomhuslekar och idrottsprylar för alla typer av sporter – från fotboll till bågskytte är välkomna.

Alla hela och rena saker som skänks till Fritidsbanken lånas ut kostnadsfritt och på så sätt bidrar verksamheten till ett bra miljötänkande och ett hållbart användande av prylar.

- Fritidsbanken är ju i grunden ett sätt att dela på resurserna. Det handlar inte om att inte ha råd att köpa saker, utan om ett smartare sätt att använda våra gemensamma resurser, säger Henrik.

Fritidsbanken finns numera en trappa upp i Kulturhuset med samma ingång som Restaurang Folkets Hus. Men Henrik planerar att synas mer än så.

- Vi har inte bestämt datum ännu, men om vädret ät bra kommer jag säkert att dyka upp med ett tält och lite grejor för utlåning på Badsta Camping eller någon annan badplats, säger han.

I augusti är Fritidsbanken stängd för semester, men det går bra att låna allt man vill ha i slutet av juli och behålla grejorna under augusti.

Den som vill skänka prylar är välkommen under öppettiderna och det finns dessutom en vagn på återvinningscentralen där man kan lämna saker till Fritidsbanken.

Kultur och fritidschef Olle Rodéhn är glad att man nu har möjlighet att ha generösa öppettider på Fritidsbanken och att den fått flytta in till centrum från Sporthallen.

- Det blir mycket mer tillgängligt här. Vi ser det som en jättefin nystart, säger han.

Tid & plats:

Fritidsbanken, Kulturhuset Centrumplan 1

Öppet kl 10-14 varje vardag. Stängt under augusti.

Senast publicerad av Eva Wiklund