Logotype för Storfors kommun

Nu är även södra Järnsjöleden nyröjd och redo för vandrare

Järnsjöledens södra del bjuder på många fina vyer och vattenkontakt.

Nu är även södra delen av Järnsjöleden nyröjd.

Det innebär att man kan vandra hela vägen från Bjurbäckens slussar till Nässundet/Hytte via Lungsund och Lundsberg.

Leden bjuder på många fina utkikspunkter och närhet till vattnet på många ställen.

- Man kommer inte bara närmare naturen när man är ute på vandring, man kommer också närmare sig självsäger Stina Kjellberg från Göteborg, som nyligen testade leden.

Järnsjöleden följer järnets väg på vattnet och en stor del av leden går sjönära eller med utsikt över de olika sjöarna.

Sjösystemet mellan Karlskoga, Storfors och Filipstad binds samman av åar, grävda kanaler och slussar. Det var i mitten av 1800-talet som slussarna och kanalerna byggdes i Asphyttan, Bjurbäcken och Källsfallet med en sammanlagd lyfthöjd på 16 meter. Kanalerna grävdes för hand och hela syftet var att underlätta transporten av järnmalm.

Järnsjöleden, som byggdes med hjälp av så kallat LONA-bidrag från Naturvårdsverket, startar vid Bjurbäckens slussar och löper ner till Hytte och Nässundet.

Första delen av leden går över unika och naturskyddade Lungälvsmossen där närmare två kilometer spång ger chans att uppleva mossen på nära håll. Här passeras små gölar och ett par tjärnar innan man kommer fram till den 17 meter långa bron över vindlande Lungälven.

- Vilken otrolig natur. Det här ger ett meditativt lugn inombords, samtidigt som man blir helt lycklig över allt det vackra och storslagna, säger Stina, som har sällskap på vandringen av bland andra Maria Garpebo, Carin Boellke och Siw Lystedt.

Efter en liten pulshöjande sträcka upp på Ballerudshöjden löper leden sedan längs sjön Storlungen fram till Lungsund. Här finns rastplats och chans till ett dopp i sjökanten om man inte hellre väntar till den fina badplatsen i Lungsund där man även kan äta lunch. Den som väljer att sova över här kan också boka bastuflotten som ligger en bit ut i sjön Öjevettern. Transport och ved kan ordnas via Pensionat Lungsund som hyr ut både stugor och rum.

Efter Lungsund löper leden genom skogsmark ner till Hållsjön där en fin rast- och grillplats väntar.

- Det här är nästan osannolikt vackert, säger Maria, som också kan se Lundsbergs skola på långt håll i änden av sjön. Där har några av Sveriges prinsar studerat och där arrangeras kostnadsfria visningar varje onsdag i juli.

Siw passar på att ta ett snabbdopp innan vandringen fortsätter upp på Rävhöjden och sedan ner mot Furuvik. Här ligger Villa Furuvik idylliskt på en egen udde, mitt i
11 000 kvadratmeter trädgård.

- Här vill jag verkligen övernatta nästa gång, säger Stina, och kikar in i enkla Sjöstugan och den lite mer moderna stugan Paradiset som hyrs ut till vandrare. En paus på bryggan blir en njutbar stund.

- Vi tycker att det är roligt med alla dessa möten med nya människor, säger Kerstin Wålstedt, som visar trädgården kostnadsfritt vid några tillfällen under sommaren och som också hyr ut stugorna och även rum i ett hus strax intill.

Från Lundsberg går leden vidare genom skogen, med utsikt över Lundsbergs golfbana och senare sjön Matlången. Här finns ett par riktigt fina utsiktsplatser som man inte ska missa och en vacker udde med fikabänk. I Hytte slutar leden, men den som vill kan fortsätta drygt två mil på Järnleden och nå Kristinehamn vid Vänern.

Hela Järnsjöleden är nu nyröjd - från Bjurbäckens slussar till Hytte.

Senast publicerad av Eva Wiklund