Logotype för Storfors kommun

Nationaldagen firades traditionsenligt i Bjurtjärn

I Bjurtjärn firades nationaldagen traditionsenligt på hembygdsgården Börjes.

- Det är viktigt med en hembygdsförening, det ger gemenskap i bygden, säger John Nihlson, som varit med sedan starten 1983.

Folkdräktsklädda föreningsmedlemmar tågar in på gårdstunet tillsammans med några ungdomar som bär flaggan. Birgitta Westerholm kilar kvick förbi med nya nationaldagsbakelser som tycks ha en strykande åtgång. Spontana applåder blir det när flaggan hissas innan Gerd Lagerkvist nationaldagstalar om uppväxten och gamla tider i Bjurtjärn. Åhörarna får bland annat höra historien om hur Gerds föräldrar tog initiativ till bad- och tvättstugeföreningen som hade en viktig funktion i bygden på 40-atlet när man varken hade badrum eller tvättmaskiner i många stugor. Gerd pratar också om flyktingfrågan och miljöhoten.

- Om vi hjälps åt och bryr oss om varandra så är ingenting hopplöst. Även om det kan kännas tungt så måste man också fästa blicken på allt det bra som också sker, säger Gerd, som hoppas att många nya invånare ska hitta till Bjurtjärn.

- Vi behöver nya krafter här för att fortsätta ha en levande bygd, säger hon.

Christine och Erik Bratt har slagit sig ner på en sten i gröngräset.

- Sådana här arrangemang är jättetrevliga. Det blir en samlingspunkt för oss som bor här och man träffar alltid några trevlig människor att prata med, säger Christine.

Nationaldagsfirandet fortsätter med underhållning och gemyt kring kaffeborden mellan de fina gårdsbyggnaderna som föreningen köpte i början av 1990-talet.

Senast publicerad av Eva Wiklund