Logotype för Storfors kommun

Mirre om ADHD som en superkraft - i Storfors 25 april

FOTO: Jenny Kroon

Kan ADHD vara en superkraft?

Absolut, anser den 31-åriga småbarnsmamman Mirre Sennehed.

Onsdag 25 april kommer hon till Storfors bibliotek med sin prisade föreläsning.

Se en liten del av Mirres berättelse på Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Man talar ofta om ADHD och problem i samma mening. Men Mirre Sennehed vill berätta och visa att man kan lyckas väldigt bra i livet trots motgångar och en svår ADHD.

Trots att hjärnan lägger krokben på henne varje dag så har hon hittat struktur och metoder att fungera i livet. Flera drömmar har hon också nått tack vare sin energi och - resultat som hon tvivlar på att hon hade klarat utan ADHD. Även om diagnosen innebar en hård kamp och mångda misslyckanden när hon var yngre är hon idag glad att hon har sina superkrafter.

Idag driver hon eget företag, är grundare och festivalgeneral för en stor utomhusfestival, driver ett 3-årigt arvsfondenprojekt och skriver böcker. Hon är ofta ute med sin hyllade föreläsning, som bland annat slog publikrekord på Stadsbibioteket i Göteborg.

2016 fick hon pris under galan The Brewhouse Award i Göteborg för projektet ”Min super kraft kallas ADHD”. Juryn motiverar beslutet med att Mirre är en klar röst som vågar berätta och förklara. En röst som kan skapa förändring av beteenden och ge samhället en ny bild. Hon prisas för sitt mod och för att hon visar att det kan vara en tillgång att vara annorlunda och att det är rädslan som är hindret.

I Storfors kommer hon att föreläsa för årskurs 8 och 9 samt för gymnasieelever under dagen. På kvällen arrangeras en öppen föreläsning för allmänheten, med fri entré.

Bakom föreläsningen står projektet Värmlands Framtid, och projektledare Emma-Lill Zetterlund menar att hon vill sprida kunskap och skapa förståelse för att olikheter verkligen kan vara en tillgång.

För den som har en diagnos kan föreläsningen också ge motivation och drivkraft att göra något bra av sina möjligheter.

- Det känns väldigt spännande och roligt att vi kan ordna detta. Jag tror att alla kan få positiva aha-upplevelser av det hon berättar och förstå att allt inte alltid är som det kan verka, säger hon.

FOTO: Jenny Kroon

Senast publicerad av Eva Wiklund