Logotype för Storfors kommun

Maria hedrar tre generationers "mat-mödrar" 

De starkaste minenna från barndomen i Storfors handlar om mat för Maria Holm.

Mammas mat, mormors mat och gammelmormors mat.

Nu hedrar hon den svenska husmanskosten och tre generationer av matmammor i sin nya bok.


Egentligen började allt för snart 15 år sedan. Som småbarnsmamma upptäckte Maria att hon fick ringa sin egen mamma var och varannan dag för att fråga hur hon skulle laga pannkakor eller köttbullar.

Resultatet blev boken om Mormors Mat som hon nu utvecklat och gett ut i helt ny tappning.

Istället för bilder på mat innehåller boken vackra illustrationer av konstnären Bo Lundberg.

- Den har blivit så vacker! Bilderna ger känslan av 50-tal, men de är också ganska tidlösa. Jag tror inte att den här boken kommer att kännas gammal om tio år, säger Maria, som idag gjort en konst av att laga husmanskost från grunden. Precis som mamma Kerstin, mormor Sonja och mormorsmor Cecilia.

- Min mormorsmor jobbade som kokerska på Storfors herrgård och drev också en egen matservering i centrum; Kröket, berättar Maria.

Från henne fick mormor Sonja det stora intresset för mat. Hon utbildade sig till servitris och kallskänka och fick jobb på Stadshotellet i Karlskoga och på Folkets Hus restaurang i Storfors.

Mamma Kerstin utbildade sig vid Kroppa hushållsskola, och kom sedan att jobba på Systembolaget.

Vad gäller matlagning var hon hårt fostrad, både hemifrån och i skolan.

- Jag var så bortskämd med bra mat hemma att jag ofta hoppade över lunchen i skolan, säger Maria, som idag bor i Sigtuna med fästman och två barn.

I Lungsund, vid samma sjöar där Maria växte upp, har de hittat sitt drömtorp. Där tillbringas somrarna, men även många helger.

Kan man gissa att det vankas husmanskost på bordet?

- Det har vi ofta. Dessutom försöker jag hålla kvar det här med att skapa lite finess kring en måltid. Det gjorde alltid mormor. Det kan vara så enkelt som att ta in några blad och rönnbär från trädgården och dekorera, eller att tända levande ljus. Mormor sa alltid att man äter lika mycket med ögonen, som med magen, säger hon.

Boken har fått fina recensioner. Svenska Dagbladet skriver att det "är en självklar bok för alla som uppskattar klassisk husmanskost", och Maria har själv fått kommentarer från nöjda läsare.

- En kommentar som jag blev riktigt glad över var någon som skrev att "Mormor säger - köp den. Hur ska ni annars kunna laga riktig mat? Inte sånt där fjomp med korslagda sparrisar utan rejäl och god mat", säger hon.

Förutom härliga recept på allt från fattiga riddare och sjömansbiff till sju sorters kakor, får man en dos lokalhistoria. I slutet av boken finns bilder från förr och berättelser om mormödrarna från tre generationer.

Den 1 december presenterade Maria sin bok på Centrumfesten med storf framgång.

- Det fanns ett väldigt stort intresse för boken. Jag sålde mer under tre timmar i Kulturhuset än under två dagar på bokmässan, skrattar hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund