Logotype för Storfors kommun

Många intresserade när brandmuséet återinvigdes

- Det här var verkligen över förväntan, jätteroligt att så många ville komma!

Det säger Anders Nilsson från Värmlands Brandhistoriska Klubb.

Under lördagen återinvigde klubben brandhistoriska muséet i Storfors.

Under hösten har Anders och klubbens ordförande Björn Albinson jobbat hårt med att strukturera alla föremål i olika teman.

- Vi har fått ett renare museum med mycket bättre överblick, säger Björn, som också gjort en rad informativa skyltar så att besökarna ska få en bra helhetsupplevelse.

Och medan vuxna läser om mordbranden hos länsman 1834, explosionen i Björkbord 1940 eller hur medeltida brandsläckning gick till – hittar barnen helt andra aktiviteter. De båda brandbilarna är tidvis fulla av barn som provsitter och låtsas köra i full utryckning. Barnen har också fått en egen tipsrunda som går ut på att hitta föremål och samla bokstäver – något många går in för med stor entusiasm.

- Det är verkligen kul att se all aktivitet här. Vi har ju ännu fler aktiviteter som vi skulle vilja få klara, säger Anders, och pratar om brandmannautrustning i små storlekar och provlarm där barnen skulle kunna få testa hur det känns att dra på sig utrustningen när larmet ljuder och hinna in i bilarna på en viss tid.

- Vi har många idéer och det vore roligt om vi fick tag på fler som också vill vara med oc h spåna fram idéer för att utveckla museet ännu mera, säger han.

Albin Jonsson har snabba fötter och hinner klättra in i båda bilarna, tita på motorsprutor och annat i rask takt. Morfar Runo Eriksson myser:

- Det här är ju en guldgruva för en kille som är intresserad av allt tekniskt och för mig är det lite nostalgi, säger han, och berättar att Albin fick upp intresset för brandmannayrket när han fick följa med sin pappa på besök till brandstationen.

- Han pappa räddade en kvinna ur ett brinnande hus och blev då inbjuden till brandstationen dit Albin fick följa med. Det blev en riktig succé, säger han.

Novadin och Naomeli Isajev har fått följa med gammalmoster Agneta Svanlund till muséet och det tillbringar en lång stund i den största brandbilen som har både framsäte och baksäte.

- Det här är jättekul, säger Novadin, och rattar bilen.

Ninni Andersson, som är gift med brandmannen Per-Erik Andersson blir också en aning nostalgisk.

- Just den där brandbilen åkte vi på när vi gifte oss, skrattar hon, och pekar på den äldre modellen av brandbil med säten längs båda långsidorna.

Pensionerade brandmännen Hasse Holmberg och Lennart Persson har åkt från Torsby för att hämta lite inspiration.

- Vi har ett liknande museum i Torsby som är inrymt i ett lokstall. Det är också fint, men vi skulle vara väldigt glada att ha sådana här lokaler, säger Hasse.

På plats fanns också Räddningstjänsten i Storfors som bjöd på varmkorv och fanns tillgängliga för alla som ville veta hur det kan vara att jobba som deltidsbrandman. Hans Karppinen är en av de nyrekryterade.

- Det känns väldigt bra att kunna göra en insats i samhället och det är dessutom rolig och god kamratskap. Det fungerar också bra att kombinera med jobb för mig efter som jag driver eget företag och kan styra min tid, säger Hans, som gärna vill ha ännu fler kollegor.

Spruthuset var brandstation i Storfors ända in på 1970-talet innan den nya brandstationen byggdes och Spruthuset blev museum. Återinvigningen gjordes av kommunalråd Hans Jildesten, som berättar att han är både stolt och glad över det engagemang som klubben lagt ner.

- Det är extra viktigt och roligt med den här nystarten eftersom Brandmuséet är vårt enda publika museum här i Storfors. Jättekul att det nu blir ännu mer tillgängligt, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund