Logotype för Storfors kommun

Lördagsgrupp för barn lockar familjen till Gymfabriken

Det är lördag i Storfors.

Utanför gymfabriken är parkeringen näst intill full.

Innanför dörrarna slår skratt, svett och intensiv aktivitet emot.

En grupp 6- till 9-åringar har just avslutat ett mycket välbesökt pass och Elina Mossfeldt är fortfarande rödblommig.

- Det är jättekul, mest gillar jag alla roliga lekar, säger hon.

Mamma Sara Mäenpää är också mycket nöjd med dotterns aktivitet.

- Det är verkligen roligt att det finns annat än bollsport här i Storfors. Dessutom kan jag ju träna själv medan Elina går på sitt pass, säger hon.

Inne i crossdelen ska nästa pass just börja. Det är 19-åriga Nicole Karlsson som leder ett pass för unga mellan 10 och 14 år.

- Det här är hur kul som helst. Det är mycket lugnare än på gympan i skolan och det finns massor av utmaningar, säger Willy Lindqvist, en av de entusiastiska deltagarna.

I crossdelen får man använda både sin egen kroppsvikt och olika redskap. Tunga rep, slädar att dra och ringar att hänga i lockar och utmanar. Nicole uppmuntrar och peppar så att var och en jobbar utifrån sina förutsättningar.

Syskonen Rasmus och Felicia har även sina föräldrar med i lokalen denna lördag förmiddag.

- Gymmet är riktigt bra och det är perfekt att det är tillgängligt för alla, för man träffar alltid folk här. Vi tränar cykling tillsammans i familjen och nu kan vi även träna här allihop, säger pappa Örjan Jansson, som just kört ett eget crosspass.

Barnens mamma Anneli Malmborg, sitter på åskådarsoffan just idag, men har numera flyttat en del av sin träning från Filipstad och Kristinehamn till Storfors.

- Det är väldigt roligt att det här finns. Det är nära och det är en skön blandning av folk här, säger hon.

Alma Andersson är med på Gymkidz-passet för första gången.

- Det här är jättebra för mig, för annars är jag en riktig soffpotatis, skrattar hon.

Stämningen i hela det stora gymmet är avslappnat behaglig. Medan ungdomarna jobbar i crossdelen släntrar vuxna omkring mellan de olika maskinerna och de fria vikterna. Några sitter i en soffa och pratar, medan andra passar på att ta en vattenpaus i farten. Kultur- och fritidschef Olle Rodéhn får lite peppning av tränaren Christoffer Jonasson.

- Det här gymmet är det bästa som har hänt folkhälsan i Storfors i modern tid. Hit går man för att träna, men också för att det är kul och för att man träffar andra och blir peppad, säger Olle Rodéhn.

Eva Zajak, som jobbar i roddmaskinen, håller med.

- Jag har bott här i 14 år och tänkt att komma igång med träningen länge. Men nu när det finns här hemma så var det ingen tvekan, det är viktigt att hålla igång när man börjar bli lite äldre, säger Eva, som även har dottern med sig.

Senast publicerad av Eva Wiklund