Logotype för Storfors kommun

Lill föreläser om bipolär sjukdom måndag 26 feb

FOTO: Angelica Knudsen

Redan när Lill Iwesen var fem-sex år mådde hon dåligt i perioder. Senare blev skolan jobbig, psykiatrin kopplades in, men eftersom Lill gått igenom flera jobbiga händelser fick hon diagnosen depression.

Först som 45-åring fick hon veta att hon lider av bipolär sjukdom.

 - Det blev en lättnad att kunna förstå varför jag i perioder haft ett helt vanligt liv och sedan trillat ner i ett mörkt hål och inte klarat någonting, berättar hon.

Några år efter att hon fick rätt diagnos fick hon också en medicin som fungerar för det mesta.

- Folk kan bli förbannade när jag mår dåligt. De tycker att jag är så glad, positiv och kunnig på många områden. Varför öppnar jag inte dörren eller varför vill jag inte leva just då? Det är väldigt svårt att förklara, säger hon.

Varför väljer hon då att vara öppen med sin sjukdom och att även föreläsa om den?

Dels vill hon skapa förståelse för hur sjukdomen fungerar, men hon vill också ingjuta mod och hopp hos andra med liknande sjukdom och hos anhöriga.

- Jag vill förklara för att folk inte ska tro att jag är nonchalant eller menar illa när jag går in i ett skov. Men jag vill också berätta att man kan lära sig att se tecknen och ”mota Olle i grind”, säger hon.

Hon kommer att vara både öppen och personlig under frågestunden, men inte lämna ut detaljer om sin familj.

- Det är skillnad på att vara personlig och att vara privat, säger hon.

Lill är engagerad i den rikstäckande Föreningen Balans för bipolära där hon sitter i styrelsen för den värmländska avdelningen. Hon har också annat arrangerat loppet Mental Health Run i Storfors vid två tillfällen.

Lill Iwersen föreläser på biblioteket på måndag den 26 februari klockan 17.30. Det är fri entré och man behöver inte föranmäla sig.

Senast publicerad av Eva Wiklund