Logotype för Storfors kommun

Kulturarvsdag och #GeBortTillSport-kampanj 10 september

Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson hoppas att många kommer förbi Spruthuset i Storfors söndag den 10 september.

På söndag samsas två olika evenemang på samma ställe i Storfors. Värmlands brandhistoriska klubb firar Kulturarvsdagen med öppet museúm och tipsarunda.

Samtidigt pågår Fritidsbankens kampanj GeBortTillSport.

- Genom att samordna aktiviteterna tror vi att detta blir en riktigt bra dag för hela familjen, säger folkhälsosamordnare Kicki Karlsson.

Brandhistoriska museet håller öppet med fri entré klockan 10-15, det blir tipsrunda med barn- och vuxenfrågor i vackra badhusparken och gratis korvgrillning vid museet.

- Vi vill gärna hålla öppet den här dagen och kanske fånga upp fler människor som vill vara med och utveckla området, säger klubbens ordförande Björn Albinson.

Inne i museet får man känna på och klättra på nästan alla föremål, även de stora gamla brandbilarna. Det finns fina akvareller som visar Storfors historia mellan 1588 och 1988 och många intressanta föremål.

- Tipspromenaden kommer att innehålla frågor om bruket, hotellet, stampen, kraftstationen med mera, säger Björn, som hoppas på riktigt många besökare.

- Muséet och parken är verkligen ett kulturarv väl värt att visas upp. Dessutom brukar alla barn ha väldigt roligt här, säger han.

Under dagen kan man även lämna sport och fritidsprylar till kampanjen #GeBortTillSport som initierats av Tv4. Nyhetsmnorgon har sin huvudsänning från Stockholm, men rapporterar också om insamlingen på ytterligare ett 50-tal olika ställen - däribland Storfors.

I oktober 2015, lyckades man samla in över nio ton utrustning på fem orter. Nu har man tio gånger så många insamlingsplatser, och hoppas på ett häftigt resultat.

- Vi hoppas verkligen på att många rensar sina gömmor och kommer med sina idrotts- och fritidsprylar. De kommer att komma till stor nytta för många som vill idrotta eller komma ut i naturen, säger Kicki Karlsson.

Insamlingen sker vid Brandmuséet mellan kl 10 och 15, men du kan även lämna dina prylar vid Sporthallen klockan 10-16.

Senast publicerad av Eva Wiklund