Logotype för Storfors kommun

Kommunchefen upptäcker Storfors från vattnet

collage många paddelbilder

Kommunchef Johan Rosqvist testar kajak och kanadensare tillsammans med sina barn och deras kompisar.

I Storfors finns över 500 kilometer strandlinje och ett sammanhängande sjösystem på drygt sex mil.

Inte konstigt då att kommunchef Johan Rosqvist tar med familjen på upptäcksfärd på vattnet.

Som ung var Johan mer intresserad av skogen än av vatten och sjöar.

- Vi bodde på en gård i Småland, långt från större vatten, så det var mest skogsbruk och jakt på agendan, berättar han.

Redan som tolvåring hade han jägarexamen, men det har varit tunnsått med jaktbyten.

- Jag är lite för blödig och har svårt att skjuta djur så det har jag fortfarande inte gjort, skrattar han.

Under studierna på Chalmers väcktes det riktiga naturintresset och idag är en tur i skogen något han längtar efter när arbetsveckan varit stressig.

- Att få gå ut i skogen ger en enorm frihetskänsla och ett lugn. Sakta men säkert släpper samhällets krav när man vandrar längs en stig, säger han.

När det gäller naturutflykter på vatten ger sig familjen, som också består av hustrun Anna och barnen Jack och Selma, gärna ut i Vänerskärgården med en snipa.

- Det blir besök på öar, fika och kanske nån övernattning, säger han.

Att paddla kajak eller kanadensare är något han hittills har mycket begränsad vana av. För att råda bot på detta styr vi kosan mot Jordkullens badplats en mulen dag under senvåren.

Här väntar både kajak och kanadensare på Johan, hans barn Selma och Jack samt deras kompisar Isa och Walter.

Efter en kort instruktion av Leif Persson, som levererar farkosterna från Badsta Camping och kanotcentral, är gruppen redo.

Johan testar först kanadensaren där de båda tjejerna får turas om att paddla i fören.

Killarna kollar lite tveksamt på kajakerna som ser mer rangliga ut än de är. Men bara efter några minuter har de fått full fart över viken och så småningom går det fint att både svänga, backa och få fart framåt.

Efter en lunchpaus vid brasan med korvgrillning och gyllenbruna pinnbröd är det dags för eftermiddagspasset.

Tjejerna väljer överraskande nog att bada i den råkalla majvinden medan killarna ger sig ut på ytterligare paddling.

Johan tar en första kajaktur och den blir snabb och intensiv med kraft i paddeltagen. Vattnet bubblar kring fören och ett leende sprider sig över kommunchefens läppar.

- Wow! Vilken frihetskänsla. Man kommer verkligen nära vattnet i den här, säger Johan, som ser fram emot att få upptäcka fler delar av det drygt sex mil långa sjösystemet.

- Det är speciellt med ett system där sjöarna hänger samman på det här sättet med åar och kanaler, säger han och konstaterar att en kanadensare eller kajak skulle vara ett bra sätt att ta sig fram för att upptäcka mer av Storfors från vattnet.

- Det är tyst och man kan lätt ta sig in på grunda ställen. Dessutom får man motion. Det känns redan i magmusklerna, skrattar Johan, som hoppas på sällskap av familjen för en längre tur i sommar.

Man sitter på klipporna vid vattnet

Leif Persson, ägare till Badsta Camping och kanotcentral.

HYR EN EGEN KANOT

På Badsta Camping kan man hyra kanadensare och några kajaker, tält och annan utrustning. Man kan även få hjälp med kartor och skjuts till olika startplatser. Leif Persson, som driver kanotcentralen, känner de flesta pärlorna längs hela sjösystemet Bergslagskanalen.

- Det är otroligt fint här och många blir överraskade att det är så gott om utrymme. Det blir sällan trångt, säger han.

Det finns en rad olika kanotleder och ett tiotal lägerplatser som kan användas av vem som helst. Tips på olika turer på Bergslagskanalen och i närområdet ser du längst ner på sidan. På campingen finns boende i stugor, gästkök och duschanläggning. Båt med 4 hk motor finns också att hyra. Fiskekort för Skärjen, större delen av Bergslagskanalen och Nykroppa Storfors fiskevårdsförening säljs
också här.

Information: 070-683 43 33, www.badsta.se Länk till annan webbplats.

Kanoter

TIPS PÅ KANOTTURER

Kanalturen

En avslappnad tur som tar dig igenom mysiga sjöar och kanaler med möjligheter att stanna till vid fina badplatser, slå läger och grilla. Vid Prästbäcken och Bjurbäcken finns fina stopp för mat eller glass. Du slussas genom Bjurbäckens- och Asphyttans slussar. Tre dagar.

Svartälven

Här finns omväxlande natur, fina lägerplatser och kombinationen av både älv och sjö. Bra fiskevatten och även chanser att se bl a kungsörn och lom. Tre eller sju dagar.

Älgsjöarna

Stora och lilla Älgsjön med en liten kanal emellan är ett paradis i miniatyr. Lagom för en övernattning. Här finns öar att campa på och Stora Älgsjön är numera ett naturreservat. Det vackra landskapet i kombination med tystnaden ger området en ovanlig vildmarksprägel. Här kan man se storlom, fiskgjuse och fisktärna

Älvsjöhyttan

Mellan Älvsjöhyttan och Lesjöfors är det så nära vildmark som man kan komma i det här området. Här hittar man både lugnet och det vilda. Gott om både bäver, älg och rådjur. Här finns även lom, fiskgjuse och häger samt gott om fisk.

Senast publicerad av Eva Wiklund