Nu är Järnsjöleden i Storfors invigd. 28 kilometer tar vandraren – eller löparen – från Hytte vid Nässundet upp till Bjurbäckens slussar.
- En riktigt fin led med bra variation. Dessutom är den ganska lättsprungen på de flesta avsnitt, säger Håkan Nisula, som premiärsprang hela sträckan på tre timmar och 23 minuter under invigningsdagen.
Under lördagen kunde vandrarna fika på flera platser längs sträckan. Framme vid Bjurbäcken bjöds också på förfriskningar innan kommunalråd Hans Jildesten tog till orda för en kort invigningsceremoni där skylten Järnsjöleden bankades ner med en stor klubba. Han tackade alla som varit inblandade i ledens tillkomst, inte minst arbetslaget från arbetsmarknadsenheten som under ledning av Jan Svärd och Bertil Csuha både röjt, byggt två kilometer led över Lungälvsmossen och byggt en 17 meter lång bro över Lungälven. En viktig person bakom ledens tillkomst är också Hans Lindqvist, markägare i Lungsund, som ligger bakom arbetet med markägaravtal och ledens sträckning.
Arbetet med leden skulle påbörjas redan våren 2017, men det tog tid att skaffa alla nödvändiga tillstånd och först på vårvintern 2018 kunde virke fraktas ut på den känsliga mossen, för bygge under sommaren.
Hösten 2018 delinvigdes norra delen av leden och 2019 byggdes den södra klar, med vissa ändringar och förbättringar under 2020.
Leden följer järnet väg längs vattnet, där sjöar, åar och kanaler varit en viktig transportled för järnhanteringen under flera hundra år. På stora delar av leden vandrar man sjönära eller med utsikt över vattnet. Vid Lundsbergs golfbana kan man göra en avstickare på 350 meter längs markerad stig för café med enkel självservering i klubbhuset. I Lungsund är det en avstickare på 300 meter fram till badplats, pensionat, café och äventyrsgolf. Och vid starten i Bjurbäcken finns slusscaféet med öppet alla dagar under sommarsäsongen.
- Lederna är en satsning som Storfors kommun gjort både för att främja folkhälsan och för att knyta ihop alla våra olika turismentreprenörer, säger kommunalråd Hans Jildesten, som betonar att Järnsjöleden knyter ihop hela ledsystemet så att man kan vandra från Kristinehamn till Silvergruvorna i Filipstad eller via centrala Storfors, Badsta Camping och ner till Lunnedet och Karlskoga.
- Idag, i coronatider, så är naturen och vandringslederna extra viktiga. Vi välkomnar nu alla ut i naturen för kvalitetstid och en stunds avkoppling, säger han.
Storfors kommun sökte och fick 435 000 kronor i LONA-bidrag och har satsat lika mycket, mestadels i arbetstid, för att bygga leden. Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson och kommunikationschef Eva Wiklund har sedan hållit i trådarna för projektet.
- Det känns fantastiskt att leden nu är färdig och att den är i gott skick. Vi vet att den är välanvänd och vi får mycket positiv kritik från folk som är ute och vandrar, säger Kicki Karlsson.
Längs hela leden finns nu informationstavlor och på tio av dessa kan man även använda sin mobil för att få digital guidning ute i naturen. I olika filmer – som bara kan ses genom att scanna QR-koden på tavlorna – får vandrarna möta olika personer som på platsen berättar om historia, djur och natur.
- Att göra korta filmer var en idé vi hade från början, det ska bli intressant att se vilken respons det ger, säger Kicki Karlsson.
Leden ska nu kvalitetssäkras för att kunna bli en Värmlandsled och under invigningsdagen passerade en hel del nöjda vandrare.
- Jag tycker att avsnittet vid Kummelhöjden var fantastiskt fint och likaså Lungälvsmossen och skogarna mellan Lungsund och Lundsberg. Men det finns många fler fina partier, säger Håkan Nisula, som också var den som vann en timmes drönarfilmning med företaget 360factory.
- Vi har vandrat stora delar av leden och tycker att den är jättefin, säger Karin Stenberg, som tillsammans med sambon Peter Niklasson tog med sig en stor grupp vandrare söderut på leden i Friluftsfrämjandets regi efter invigningen.
Ambitionen är nu att samtliga leder i Storfors kommun ska fortsätta att hålla god status, och där kan alla vandrare hjälpa till. Kommunen har nyligen lanserat en e-tjänst på hemsidan där man kan markera en plats på en karta och berätta om sådant som behöver åtgärdas.
E-tjänsten hittar man här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast publicerad av Eva Wiklund