Logotype för Storfors kommun

Holländska paret bjuder på sitt paradis

Fortfarande ligger isarna på Vilången. Ronald Bingen och Jacolien Ilbrink fortsätter att ploga, dra skidspår, ställa fram fika och låna ut sparkar.

- Det kommer att vara kallt på nätterna, så ett par veckor till tror vi att det är åkbart. Men man måste vara försiktig och alltid ha isdubbar om halsen, säger Jacolien.

Det är 15:e året som makarna ser till att sjön blir ett paradis för skridskoåkare, skidåkare och andra som vill trivas på isen. De bor själva precis vid strandkanten och Ronald har egen utrustning för att ploga och även dra skidspår när snön lägger sig.

I år att har säsongen varit osäker i perioder, men många har hunnit njuta av fina vinterdagar på isen.

Vid en av fikaplatserna har Elias Repper och Line Larby slagit sig ner. De har åkt klart för idag och känner sig nöjda.

- Det är fortfarande jättefin is på största delen av banan, lite bubbligt på några ställen, men ingen större fara, säger Elias, och berättar att de fått tips av ett par grannar i Kristinehamn där de bor.

- Vi har nyligen flyttat hit från Stockholm och har letat ställen att åka. Det här är jättefint, säger Line.

Vid sidan av skridskobanan åker kristinehamnaren Jörgen Eriksson skidor tillsammans med ytterligare en person.

- Igår åkte vi skridskor, men blev sugna på att testa skidor idag. Det är hårt och går lätt att staka, säger Jörgen, som har vallat med klister för att få extra fäste. Han har gjort många varv på sjön under säsongen för att träna inför Vasaloppet.

- Jag åkte öppet spår i söndags och tog mig runt på 8.41. Det är jag nöjd med, skrattar han.

När vi besöker sjön den första söndagen i mars är åkarna inte jättemånga förutom en större grupp från Karlstad, som passat på att grilla på en av öarna.

- Just idag har vi nog konkurrens av Vasaloppet, men det brukar vara en ström av skridskoåkare här utanför, säger Jacolien.

De båda makarna har en facebooksida där de lägger upp kartor och uppdateringar om isläget. Ronald är själv ute och kontrollerar tjockleken på isen regelbundet.

- Men det gäller att se upp vid kanterna där isen smälter snabbare, eller om det blåser och bildas hål, säger Ronald.

Från uterummet vid strandkanten har de utsikt över sjön, delar av skridskobanan och fikaborden.

- Vi njuter verkligen av att kunna dela med oss av det här paradiset, det är vår hobby, säger Jacolien.

Hela satsningen är privat och de båda får inga offentliga bidrag. Däremot kan den som vill swisha ett bidrag till bensin och reservdelar för plogbilen. För kaffe, varm choklad och kaka får man betala ett självkostnadspris. Alla uppgifter finns på facebooksidan.

- Alla får åka och ingen behöver betala, men det är klart att det kostar en del att hålla detta igång. Senaste gången jag plogade gick det åt 15 liter bensin så vi är väldigt glada för alla som vill stötta oss, säger Ronald.

Information om isläget kan man få via facebooksidan: Vilångens Skridskoentusiaster

Senast publicerad av Eva Wiklund