Sommaren 2018 går kanske till historien som en av de varmaste och entreprenörerna kring Storfors sjöar rapporterar om en kanonsommar. Vår kartläggning visar att både boendeanläggningar, caféer och arrangörer av olika aktiviteter har haft en strid ström av besökare. Husbilarna har varit många och man har även märkt att fler semestrar ”på hemmaplan”.
- I sommar har det varit galet mycket folk, så mycket att köket knappt klarat av alla besökare. Vi har märkt en stor ökning av gäster från Karlstad och Hammarö, säger Lotta Lloyd Gregard som driver Slusscaféet i Bjurbäcken. Hon tror att den varma sommaren i kombination med grillförbudet lockat extra många.
- Jag har haft fler anställda än tidigare och vi har ändå knappt hunnit med, men det är ju det lilla köket som är begränsningen, säger hon.
Fler husbilar har man också haft i sommar och dessutom väldigt mycket slussningar.
- Vi har inte exakta siffror ännu, men jag tror att vi haft dubbelt så många slussningar som förra året, säger hon.
Nu vill hon fortsätta att utveckla området i kombination med Pensionat Lungsund som hon också driver.
Information: 072-238 43 00.
- Vi har haft fullt i stort sett hela sommaren. säger Simon Lindmark som driver Asphyttans Metta House tillsammans med sambon Philippa Ergel.
Gästerna har hittat Metta house när de sökt efter boende i området eller när de passerat förbi och spontant tittat in.
- De flesta har bokat i förväg och många turister har hittat till oss, främst från Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike, säger Simon.
Caféet har gått relativt bra, men besöksantalet har varierat och inte varit riktigt lika högt som förväntat.
Det som lockat mycket mer än förväntat är de öppna yogaklasserna som man erbjudit i sommar.
- Det har varit fullt i stort sett varje pass. Nu fortsätter vi med kvällspass på måndagar och torsdagar hela hösten, säger Simon.
Metta House arrangerar också events och retreat.
Information: 0761-62 70 21, 0703-75 16 27.
Lotta och Michael Lloyd Gregard tog över som entreprenörer i Lungsund i mitten av juni. Sedan dess har verksamheten gått för högtryck.
- Varma dagar har vi haft fullt i vårt café med lunchgäster och på våra melodikryss med frukostbuffé har vi ibland haft uppåt hundra besökare, säger Lotta,
Campinggästerna har också hittat till Lungsund och nu har man beslutat att även ha öppet för vintercamping.
- I sommar har en del gäster stannat flera dagar fastän de bara tänkt sova en natt, och det har kommit många önskemål om vintercamping, säger hon.
Väldigt många har testat och uppskattat äventyrsgolfen.
- Vi halverade priset och då blev det ett rejält uppsving, säger Lotta.
Under hösten satsar entreprenörerna på öppet café med lättare luncher alla dagar (även helger) kl 11-17 med luncherbjudan de mellan 12 och 14. Dessutom satsar man på catering, konferenser, kurser och julbord.
Information: 072-238 43 00.
- Vi har haft runt 700 barn på riddarlekplatsen i sommar, säger Walter Gödel. Tillsammans med makan Ilona har han hållit öppet i Bjurbäckens kvarn för fika och medeltidsmat varje helg. Mellan de vackra husen har barnen fått möjlighet att testa 14 olika stationer där det gäller att vara snabb, smidig eller klurig. De flesta barn har velat låna medeltidskläder, svärd och sköld.
Den heta sommaren gav till en början lite lägre besöksantal, och eldningsförbudet gjorde att man inte kunde använda de vedeldade ugnarna till den populära medeltidspizzan.
- Vi fick köpa in mikrovågsugnar med grillfunktion, även om det inte är riktigt samma sak så har det har ändå fungerat bra, säger Ilona.
Avslutningshelgen bjöd på både musik av gruppen Silva och riddarlek med Gröna Ugglan från Kristinehamn.
Nästa år funderar makarna på att lägga verksamheten mer centralt.
- Vi funderar och undersöker olika lösningar, säger Walter, som också försöker att bilda en medeltidsförening. Intresserade får gärna höra av sig.
Information: 070-941 19 55.
Leif Persson, som driver Badsta Camping tillsammans med familjen, är nöjd med sommaren 2018.
- Vi har haft klart fler turister än vanligt. De flesta är svenska, men vi har även haft en klar ökning av gäster från Belgien, Schweiz och Österrike, säger Leif, som också haft långväga gäster från USA. Husbilar har dominerat, men man har även haft en hel del tältare.
Stugorna har varit hårt bokade, men det har också blivit en del avbokningar på grund av trasiga bilar och sjukdomar. Uthyrning av kanoter och båt har gått desto bättre liksom servering och glassförsäljning.
- Där har vi haft ett litet uppsving, säger han.
Information: 070-683 43 33.
Den varma sommaren har gynnat Lundsbergs Golfklubb som haft gott om spelare och en fin bana.
- Vi har fått jobba hårt för att hålla banorna i fint skick i värmen, men det har gått bra. Inte minst tack vare våra feriearbetare, säger Joakim Kristoffersson.
Tisdagsgolfen, när både nya och gamla spelare haft chans till kostnadsfri hjälp för att komma igång med spelet, har varit väldigt populär. Klubben har också haft en rekordsommar när det gäller den interna tävlingen på torsdagskvällar.
- Som mest har vi varit 39 personer och det är väldigt bra för vår lilla klubb, säger Joakim.
Information: 070-567 79 02.
Under senare delen av sommaren har besöksantalet i silvergruvan vid Hornkullen rusat i höjden.
- Som mest har vi haft 80 personer på en dag, berättar Lennart Jansson, som guidat i gruvan under många år. För den som missat sommarens öppethållande finns chans lördag 22 september när Kroppa IF arrangerar stort kretsmästerskap i orientering med målgång vid gruvan. Då håller man även öppet för visning i gruvgångarna kl 11.00-15.00. Observera att det kan vara lite svårt att hitta parkering och att det finns extra platser norr om den ordinarie parkeringen.
Information: 072-586 73 80.
I sommar har intresset för Posthagarnas gård exploderat.
- Det har varit mellan 70 och 100 personer här många tisdagar, säger Camilla Degerstedt. Gården har haft öppet på tisdagseftermiddagar och på gårdsplanen strosar mängder av hönor av olika raser – och ofta finns en nykläckt kyckling att förundras över.
Att besöka gården är gratis, men Tomas och Camilla som driver gården vill att besökarna håller sig till den annonserade tiden. Detta är något som fungerat bättre denna sommar än tidigare. Däremot har ett fåtal besökare släppt sina barn vind för våg - något som inte fungerar bland djur som kan bli stressade.
- Vi måste fundera över hur vi ska arrangera detta om vi fortsätter. Djuren måste ju komma i första hand, säger Camilla.
Många besökare har kommit från Karlstad, Gullspång och Kristinehamn. På gården kan man även köpa ägg, honung och se pelargonutställning.
Information: 070-341 82 58.
Söndag 8 juli hölls det en annorlunda gudstjänst vid Hembygdsgården Börjes. Teaterföreningen spelade upp ett husförhör som det gick till förr. Prästen ställde frågor som de församlade fick svara på. Efter husförhör och fika tog Nicke Larsson och teatersällskapet med sig publiken runt och berättade om livet på hembygdsgården och i hyttan. Evenemanget avslutade trivsamma marknadsdagar med försäljning och aktiviteter.
Under sommaren arrangerade hembygdsföreningen även barnens dag med teater och kakfest med jazzig underhållning.
- Det har varit en väldigt lyckad och rolig sommar med många besökare, säger föreningens ordförande Monica Ståhl.
Information: 073-040 16 09.
De guidade turerna på Lundsbergs skola har varit lika populära som vanligt. Mellan 50 och 70 besökare har skolan haft på varje visning.
- Det har varit väldigt trevligt och besökarna har haft många frågor, säger internatföreståndare Christopher Johrin.
Många av besökarna är på semester runt om i Värmland och passar på att se skolan, men man har också haft besökare som åkt från Stockholm och andra ställen längre bort.
- Vi är jätteglada att det finns ett så stort intresse för skolan och det visar sig ju också i elevantalet. Till hösten har vi 200 elever och ett nyöppnat elevhem, säger Christopher.
Information: 070-573 10 56.
Villa Furuvik har haft sina boenden fullbokade hela sommaren.
När det gäller trädgårdsvisningar gav extra öppet på onsdagarna i samband med visningar på Lundsbergs skola något fler besökare, men framför allt blev spridningen större.
- Vi har märkt ett stort intresse för att följa trädgården genom säsongens olika skeden, berättar Kerstin Wålstedt. Årets fokus har varit kompostering, skötsel av Afrikas blå liljor och odling av dahlior.
Kerstin och Yngve Wålstedt har bjudit besökarna på hembakt fika, och samtidigt erbjudit insamling till Världens barn. Insamlingen gav i sommar 12 800 kr.
- Vi har haft en mycket trevlig sommar med besök av många intressanta människor, om vi fortsätter nästa sommar så blir det teman med vår, försommar och sensommar, säger Kerstin.
Nästa sommar hoppas man även på att vandrare på den nya leden upptäcker den enkla sjöstugan, där man kan sova över till en mycket rimlig kostnad.
Information: 073-081 02 72.
I södra Stockviken, fyra kilometer norr om Nässundet ligger en anonym sommarpärla. Här kan man hitta en ”pralinfabrik”, brygglunch och sommarcafé med mathantverk.
- Det har varit en inspirerande sommar med strålande väder och ett mycket positivt gensvar, säger Louise Bergström, som haft gäster både sjövägen och landvägen. Kring den lilla röda stugan finns gott om utrymme, men hon erbjuder också fina sittplatser på ett par bryggor. Dit kan man komma sjövägen och boka brygglunch.
- Jag har inte gjort så mycket reklam för jag ville smyga igång detta, men folk har hittat hit och det känns roligt, säger hon.
Extra roligt och oväntat har det varit med kunder som suttit i trädgården eller på bryggan och berättat historier om hennes fastighet och trakten omkring.
Sommarcaféet håller öppet tisdagar och torsdagar kl 15-19 fram till 27 september. Choklad kan man köpa året runt och även göra gruppbokningar.
Information: 070-549 04 04.
Hembygdsgården Berget i Lungsund har som vanligt haft öppet på söndagseftermiddagar i juli för fika och besök på gården med många intressanta visningsföremål.
I början av augusti arrangerades den årliga hembygdsfesten med underhållning, lekar och hembakat.
Information: 070-249 31 93.
Senast publicerad av Eva Wiklund